NOVI ZAHVAT

ANKETA: BISTE LI OTIŠLI NA PRESAĐIVANJE GLAVE? LINIĆ: 'Meni je moja dobra' ĆIRO: 'Dajte mi Mamićevu!'

Pitali smo osobe iz javnog života što misle o novom zahvatu koji je najavio jedan talijanski kirurg
 CROPIX

Eh, da mi je uzeti tvoju glavu na tri dana pa da se malo odmorim. Ova poštapalica uskoro bi mogla zaživjeti u jednoj talijanskoj klinici.

Naime, talijanski neurokirurg Sergio Canavero za časopis New Scientist nedavno je izjavio kako bi njegov tim do 2017. mogao biti spreman za prvu transplantaciju glave. Torinski neurokirurg metodu će predstaviti u lipnju na skupu američkih kirurga, a već prve najave dobile su nepodijeljene kritike medicinara. Jedni smatraju da je to tehnički neizvedivo, a drugima je taj pothvat neizvediv iz etičkih razloga.

‘Ne bih to bio ja’

Kako su ovu najavu doživjele osobe iz našeg javnog života, provjerili smo u telefonskoj anketi. Prvo pitanje koje smo im postavili jest komentar same mogućnosti transplantacije glave, a drugo, kada bi ta mogućnost postojala, čiju bi glavu željeli presaditi na svoje tijelo. Prva osoba koju smo kontaktirali naš je istraživač rubnih znanstvenih disciplina Drago Plečko. On nije želio ulaziti u šire etičke rasprave.

- Mislim da mi je pametnije ostati ono što mi je karma namijenila i da šutim o ovom problemu. Možda bi mi bila zanimljivija ideja da ostavim glavu, a zamijenim ovaj donji potrošni dio za koji su već izmišljeni brojni rezervni dijelovi - rekao nam je neraspoloženi Plečko.

Ni saborski zastupnik Boro Grubišić, liječnik i kirurg traumatolog među političarima, nije baš oduševljen. - Nadam se da neću doći u tu priliku da legnem na stol dr. Canavera zbog intervencije u kojoj se mora mijenjati glava. Kada bih i mogao birati, ne bih se mijenjao ni za čiju glavu. Zasad mi ova odgovara - rekao nam je. Njegov kolega iz saborskih klupa i bivši ministar financija Slavko Linić također je suzdržan. - Ja sam dosta konzervativan i sama ta ideja mi je malo etički diskutabilna. Mislim da glava ipak nije za transplantaciju i teško mi je prihvatljivo da bi se takav centar za razmišljanje i upravljanje organizmom mogao uspješno presaditi. Ne mogu niti pomisliti na to da imam neku drugu glavu, to ne bih bio ja. Meni je moja glava dobra - rekao nam je Linić, uz savjet da za ovo pitanje nazovemo nekog mlađeg političara koji još možda razmišlja o eventualnoj promjeni glave.

I uspjeli smo, već u sljedećem pozivu.

S druge strane bio je Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena. - Mogu vam reći da to nije znanstvena fantastika. Znanost napreduje krupnim koracima i sjećam se da sam još 1976. čitao o kloniranju kao znanstvenoj fantastici, a pogledajte koliko je to odmaklo. Mozak je generator, ali i velika tajna ljudskog organizma. Sve se više razvija, iako ga sada koristimo u malom postotku - rekao nam je Petrina, inače vrstan poznavatelj kvantne i alternativne medicine. Brzo nam je odgovorio i na pitanje čiju bi glavu odabrao.

Nove mogućnosti

- Mislim da bih se odlučio za glavu Broja 1 iz stripa Alan Ford. Iako sam u mlađim danima imao nadimak Sir Oliver, mislim da bi mi sada glava Broja 1 bila najbolja - zaključio je Petrina. Ideja o transplantaciji glave bila je zanimljiva i Ćiri Blaževiću. - Sine, teško si mi pitanje postavio. Možda bih uzeo glavu onog profesora koji je rekao da se “sere na Bleiburg” samo zato da je odmah razbijem. Ali sad kad me pitaš, a ja sam u vožnji i moram ti brzo odgovoriti, neka bude Mamić.

Uzeo bih Mamićevu glavu jer je on pokazao kako su svi budale, a on je jedini pametan - rekao nam je Ćiro prije gubitka signala mobitela na cesti bez ijednog tunela. Odgovor na krucijalno pitanje kako bi sve te glave izgledale na tijelima starih vlasnika zatražili smo od dizajnera Borisa Ljubičića. On misli da je takva vrsta transplantacije kreativan čin.

- Ako preskočimo sve te moralne dvojbe, ovdje je riječ o novim mogućnostima u medicini koje su stvorile jedan novi art.

Već imamo oružje koje može funkcionirati bez ljudi, poput tenkova i bespilotnih letjelica, a sada se mogu proizvoditi i vojnici koji će ratovati kao oružje - rekao je Ljubičić. Oko možebitne zamjene glave nije imao dvojbi. - Moj je odgovor Leonardo. Genij bez premca - zaključio je.

Kolinda i Josipović

Nekoliko naših zanimljivih sugovornika nije željelo da ih se spominje, ali jedna od njih je zaželjela glavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a drugi samozatajni političar poželio je identitet bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Tko zna, možda bi i spomenutima odgovarala zamjena u suprotnom smjeru. Da se barem na trenutak odmore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:33