SAMO JE LEIA GOVORILA

VIDEO: ZNATE LI DA ŽENE U ‘RATOVIMA ZVIJEZDA’ NIKAD NISU IMALE PRAVO GLASA? Od 386 minuta filma priliku da nešto kažu dobile su kroz samo 63 sekunde!

 Getty

Za sve one koji smatraju da je filmska franšiza ‘Ratovi zvijezda’, posebice originalna trilogija, rezervirana ‘za dečke’, stigla je i svojevrsna potvrda da zapravo i nisu toliko u krivu. Naime, žene u filmu, ako izostavimo princezu Leiu, posve su marginalizirane.

Chris Wade i Abraham Riesman, urednici na Vultureu, portalu New York Magazina koji donosi vijesti iz svijeta filma, glazbe i kulture općenito, uložili su veliki trud i pobrojali sve scene u kojima riječ ima bilo koji drugi ženski lik osim princeze Leie u prva tri nastavka ‘Ratova zvijezda’ i rezultati su doista iznenađujući.

Od 386 minuta filma priliku da nešto kažu ženske su uloge dobile kroz samo 63 sekunde.

U nastavku ‘Nova nada’ iz 1977. godine pojavljuje se glumica Shelagh Fraser u ulozi Lukeove tete Beru Lars, a sve što ima za reći vezano je uz nećaka - kako se Luke ugledao na oca, kako ‘ima nešto za obaviti’ i slično. No, i to smatraju uspjehom u odnosu na činjenicu da u nastavku ‘Carstvo uzvraća udarac’ uz Leiu postoji samo jedna ženska uloga koja ‘ima pravo glasa’, piše A.V. Club.

Novi nastavak filmskog serijala, 'Ratovi zvijezda - epizoda VII: Sila se budi' najiščekivaniji je film godine, a hrvatska će ga publika moći pogledati kinima od 17. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:30