ANGAŽIRANA UMJETNOST

VIDEO: BANKSY NACRTAO NOVI MURAL NA ZIDU U IZBJEGLIČKOM KAMPU U CALAISU 'Sin migranta iz Sirije'

 Screenshot

Nedugo nakon što je počela izbjeglička kriza u Hrvatskoj i nakon što su se po društvenim mrežama počele dijeliti razne fotografije i osude na račun ksenofoba, aktivni su nas korisnici neprestano podsjećali - da, i otac Stevea Jobsa bio je Sirijac.

Tu je činjenicu iskoristio i slavni anonimni umjetnik Banksy koji je golemim muralom na betonskom zidu u izbjegličkom kampu Calais u Francuskoj odao počast osnivaču Applea, Steve Jobsu, čiji je biološki otac upravo bio izbjeglica iz Sirije.

Na službenoj Banksyjevoj stranici stoji fotografija murala s kratkim opisom: ‘Sin migranta iz Sirije’. Jobsa su usvojili i odgojili Paul i Clara Jobs.

‘Često nas navode da vjerujemo da migranti samo isisavaju novac iz državne blagajne, ali i Steve Jobs je bio sin sirijskog migranta. Apple je najprofitabilnija tvrtka na svijetu, godišnje plaća oko sedam milijardi dolara poreza i postoji samo zato što su primili mladog čovjeka iz Homsa’, napisao je Banksy.

Banksy je poznat po svojim angažiranim grafitima i muralima. Tako je u ožujku ove godine napravio niz murala diljem Gaze u jednom od svojih politički najprovokativnijih umjetničkih projekata među kojima su lik uplakane žene s maramom na glavi, mračna scena dječjeg vrtuljka i bijela mačka podignute šape što je popratio komentarom 'Posljedica bombe, Gaza'.





Banksy has sprayed a portrait of Steve Jobs into a bridge in the "Jungle" refugee camp in Calais. The graffiti artist...

Posted by Channel 4 News on Friday, December 11, 2015




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 10:04