PALAČA SERMAGE

VARAŽDINSKOM MUZEJU DONIRAO VRIJEDNU SLIKU Četrdeset godina proveo u Americi kao holivudski fotograf

Vladimir Novak istaknuo je važnost obitelji Novak-Filić koji su mnogim donacijama, u umjetničkom i kulturnom smislu, zadužili Varaždin
 Martina Keretić

VARAŽDIN - Razgovorom s Vladimirom Novakom o obitelji Filić-Novak, koja je jedna od najznačajnijih donatora varaždinskog Gradskog muzeja, večeras je u Varaždinu počeo novi program tog muzeja naziva 'Srijeda u muzeju'.

Vladimir Novak rođeni je Varaždinac koji je četrdeset godina proveo u Americi kao holivudski fotograf, novinar i urednik te kroničar i aktivist tamošnje hrvatske dijaspore.

"Srijeda u muzeju" naziv je programa namijenjenog najširoj publici, a sadrži izložbe, koncerte, predavanja, okrugle stolove, promocije te razgovore o umjetnosti s poznatim Varaždincima.

U večerašnjem razgovoru, pred prepunom dvoranom palače Sermage, Novak je govorio o svojem odnosu prema Krešimiru Filiću, kustosu i osnivaču varaždinskog muzeja. Novak je istaknuo da je uvijek imao poseban odnos sa Filićem, čiji je bio nećak.

Profesor Filić me stvarno volio i kada sam bio u Americi bili smo neprestano u kontaktu. Redovno mi je slao svoje knjige tako da smo i na taj način bili povezani, izjavio je Novak prisjećajući se prošlog vremena. Istaknuo je važnost obitelji Novak-Filić koji su mnogim donacijama, u umjetničkom i kulturnom smislu, zadužili Varaždin.

Tradicija doniranja Gradskog muzeja nastavila se i večeras budući je Novak muzeju donirao „Portret djevojčice", ulje na platnu nepoznatog majstora. Prema informacijama zaposlenika Muzeja djelo je procijenjeno na 20.000 eura.

Novak se večeras prisjetio i suradnje s bivšim američkim predsjednikom Ronaldom Reganom, kada su zajednički radili na njegovoj kampanji za guvernera Kalifornije. Nakon što je Regan došao u Bijelu kuću, kako kaže Novak, ponudio mu je nastavak suradnje, no, on je to odbio jer je "radije ostao na poslovima voditelja radijskog programa za Hrvate u Kaliforniji te publicističkim poslovima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:53