TEMPIRANE OBJAVE

ŠTO SPREMAJU VODEĆI IZDAVAČI UOČI INTERLIBERA Stižu novi naslovi iz pera domaćih hit-pisaca

Na najvećem nacionalnom sajmu bit će predstavljene knjige Jergovića, Ferića, Pavičića, Radakovića, Mani Gotovac, Vedrane Rudan...
 Arhiva Jutarnji, Ulrike Rauch, CROPIX

Makar je kriza veći dio hrvatskih izdavača zarazila gotovo letalnim virusom, a Interliber, po brojkama najveći sajam knjiga u zemlji, uglavnom je mjesto gdje nakladnici spuštaju cijene ne bi li ispraznili neprodanim knjigama nakrcana skladišta, i ove su godine uoči zagrebačkog sajma izdavači tempirali objavljivanje jednog dijela zanimljive domaće i strane beletrističke i publicističke produkcije.

Miljenko Jergović napisao je knjigu o svome gradu. “Sarajevo, plan grada” (Fraktura) romansirana je mapa ulica i trgova, mahala, parkova, aleja ispričana kroz sudbine njegovih stanovnika.

VBZ na Interliber donosi nove knjige Sejranovića, Ferića, Radakovića.

Roman Bekima Sejranovića “Tvoj sin Huckleberry Finn”, priča je o liku koji je poput odraslog Huckleberryja Finna, jedino što, umjesto Mississippija, plovi Savom i Dunavom, a u romanu su, osim njegova oca, i po jedan crnac, Japanac, Norvežanin, dva psa, jedna velika ljubav i puno pustolovina...

Priče od skoro sto kartica

Zoran Ferić napisao je zbirku pripovijetki “Na osami blizu mora”, koja, s obzirom na to da su priče u njoj podugačke, do 80, 90 kartica, neke i strukturirane kao romani, može stajati i kao zbirka kratkih romana.

Borivoj Radaković ima roman u stihovima “Što će biti s nama”, u novoj knjizi “Zašto psujem” Vedrana Rudan, njoj svojstvenim stilom, osim na temu što stoji u naslovu knjige, traži odgovore i na pitanja čemu služe žene, a čemu muškarci, čemu služe djeca, čemu služi Hrvatska i čemu služi - život.

Profil objavljuje nove naslove Jurice Pavičića i Mani Gotovac. U romanu “Žena s drugog kata” Pavičić piše o mladoj ženi, ubojici svekrve, na dugogodišnjoj kazni zatvora, priča je to o tzv. običnim ljudima koji postaju akteri crne kronike. “Snebivaš se” Mani Gotovac tematizira razno - od zabranjene ljubavi i pritajenog zlostavljanja do Jesenjinova samoubojstva, donosi presjek društvene i kulturne scene od 1960-ih do danas.

Pogled na domoljublje

Fraktura izdaje zbirku tekstova i eseja Vuka Perišića “Od Weimara do Vardara”, najavljuju je kao zbirku koja nudi drugačiju perspektivu promatranja države, nacije, obitelji, domoljublja, državotvornosti i takozvanih obiteljskih vrijednosti te Crkve i religije. Autor argumentira da spomenute institucije, bolje rečeno vrijednosti koje one utjelovljuju, čine veliku opasnost za slobodu pojedinca, njegov identitet i integritet.

Prije petnaestak dana objavljena je i nova knjiga psihologinje koju vole čitati Hrvati, Mirjane Krizmanić. Ovaj put se umirovljena profesorica bavi - tolerancijom, baš zato što iste u našem društvu i nije previše. Dapače, niti dovoljno.

Hrvatski prijevodi bestselera najvećih svjetskih pisaca, intelektualaca, aktivista...

Najnovije što potpisuje vrsni američki kroničar srednje klase Jonathan Franzen, prije dva mjeseca objavljeno u Americi, uoči Interlibera u izdanju VBZ-a izlazi i u nas; roman “Purity” naslovljen je po glavnom liku, mladoj ženi koja ne zna puno o svom podrijetlu, ima veliki studentski dug i kompliciran odnos s majkom koja je njezina jedina obitelj.

Profil izdaje “Nulti broj” Umberta Eca, radnja se zbiva u novinskom uredništvu u Milanu 1992. “Klasični” je to Eco u kojem autor “Imena ruže” i “Foucaultova njihala”, baveći se nekim od svojih omiljenih tema - medijima, teorijama zavjere i lažnim mitovima - ispisuje analizu našeg doba.

Meandar je ovih dana objavio Kunderin “Praznik beznačajnosti”, mješavinu svih ranijih autorovih tema i opsesija, roman nastao punih 13 godina nakon njegova “Neznanja”. Fraktura je upravo objavila Esterházyjevu “Jednostavna priča zarez sto stranica”, a uskoro će i Ceesa Nootebooma (“Lisice u noći”), Patricka Modiana (“Dora Bruder”), Ljudmilu Ulickaju (“Iskreno vaš, Šurik).

Jedan od nekolicine velikih naslova što ih je ostavila Hannah Arendt, političko-filozofski klasik “Izvori totalitarizma”, među najutjecajnijim knjigama o bolesnom političkom sustavu, upravo je objavljen u izdanju Disputa.

S velikim zakašnjenjem (objavljen 1997.) i na hrvatski će, konačno, ove jeseni, zahvaljujući izdavačkoj kući Ljevak, biti preveden “ Imaginarni Balkan” poznate bugarske povjesničarke i filozofkinje s američkom adresom Marije Todorove. Jedna je to od najznačajnijih znanstvenih studija o Balkanu, nazivaju je balkanskim pandanom “Orijentalizmu” Edwarda Saida.

Nakon “No Logo” i “Doktrine šoka” izlazi i novi prijevod Naomi Klein, kanadske aktivistkinje i autorice koja fokusirano piše o neoliberalizmu, konzumerizmu, globalizaciji. U knjizi “ Ovo mijenja sve: Kapitalizam protiv klime” (VBZ) upozorava da su kapitalizam i bolesna žudnja za profitom, a ne ugljični dioksid, u suštini klimatskih promjena.

Majstor šaha, društveno angažiran oporbeni, antiputinovski aktivist Gari Kasparov u “Zima dolazi” (Profil) analizira povratak Rusije u diktaturu, raspravlja o cijeni koju Zapad plaća jer je dopustio da se takvo što dogodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:23