ČETVRTAK U MM CENTRU

SEDAM NAJZAIGRANIJIH KRATKIH FILMOVA IZ PROTEKLIH 50 GODINA Od Vlade Kristla do Gorana Škofića u jednoj večeri

Od Vlade Kristla, Ante Babaje i Ivana Ladislava Galete do Gorana Škofića, Josipa Žuvana, Darka Vidačkovića i Lale Raščić

U četvrtak, 21. siječnja u MM centru na programu Kratkih slika možete pogledati klasike hrvatskog kratkometražnog filma kao i dojmljiva suvremena ostvarenja, od Vlade Kristla, Ante Babaje i Ivana Ladislava Galete do Gorana Škofića, Josipa Žuvana, Darka Vidačkovića i Lale Raščić. Vođeni kriterijem naglašene kreativnosti i zaigranosti u filmskom postupku prikazuje se tako sedam kratkometražnih filmova nastalih u rasponu od pedesetak godina.

Animirani film Don Kihot (1961.), dobitnik glavne nagrade na jednom od najznačajnijih svjetskih festivala kratkometražnog filma u Obernhausenu, srušio je sve konvencije klasične animacije pričom o hrabrom vitezu koji se srcem i maštom bori protiv neprijatelja, baš kao što je to i činio i autor filma, Vlado Kristl, jedan je od velikana hrvatske avangarde i pionir Zagrebačke škole animiranog filma.

'Don Kihot' Vlade Kristla

Stilizirani igrani film Pravda (1966.) Ante Babaje smatra se vrhuncem njegovog igrano-eksperimentalnog opusa, dok Ivan Ladislav Galeta, jedan od najznačajnijih europskih multimedijalnih umjetnika i dugogodišnji voditelj MM centra, u radu Ping-pong (1976-1978) eksperimentira s istraživanjem ljudske percepcije.

Od suvremenih ostvarenja na programu su Pilot 01 Gorana Škofića, 17 stories Lale Raščić, Fliper Darka Vidačkovića i Nebitno Josipa Žuvana.

Program počinje u 19:30 i ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:29