VELIKI USPJEH HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE

SARAJEVO FILM FESTIVAL Čak dva Srca za hrvatsku produkciju

Film ‘Goli’ nagrađen je za dokumentarni film, a ‘Kokoška’ za kratkometražni

Filmovi u hrvatskoj produkciji osvojili su dvije od tri glavne nagrade “Srce Sarajeva” na sarajevskom filmskom festivalu koji je završio u subotu navečer. Film “Goli” debitantice Tihe K. Gudac osvojio je glavnu festivalsku nagradu u konkurenciji dokumentarnog filma, a film “Kokoška” redateljice Une Gunjak (nastao u njemačko-hrvatskoj koprodukciji) nagrađen je za najbolji kratkometražni film.

U konkurenciji igranih dugometražnih filmova, nagradu “Srce Sarajeva” ponio je turski film “Pjesma moje majke” režisera Erola Mintasa. Ovaj film o učitelju kurdskog podrijetla koji živi u Istanbulu razapet između trudne djevojke i majke dobio je prvu nagradu, dok je posebno priznanje žirija dobio gruzijski film “Nevjeste” debitantice Tinatin Kajrishvili. Ta su dva filma podijelila i glumačke nagrade: turskom glumcu Feyyazu Dumanu i Gruzijki Mari Kitiji.

Dobitnik “Srca Sarajeva” u igranoj konkurenciji Erol Mintas novi je redatelj kojem je ovo debitantski film. Rođen je u Karsu, a diplomirao je filmologiju s tezom o Andreju Tarkovskom. Festivalski žiri kojim je predsjedao Bela Tarr ga je - prema službenom tumačenju - nagradio za beskompromisni izraz koji “odolijeva iskušenjima komercijalnog filma”.

Priča o djedu

Ta je nagrada, međutim, blago iznenađenje jer je tijekom festivala turski film dobio miješane kritike, a za favorite konkurencije izdvajali su se upravo “Nevjeste” te kosovski film “Tri prozora i vješanje”. Taj film, međutim, morao se zadovoljiti samo nagradom kritike.

Sarajevski pobjednik u dokumentarnoj konkurenciji, film “Goli”, redateljski je prvijenac zagrebačke autorice Tihe K. Gudac (1982.), inače producentice. Ovaj 75-minutni film bavi se sudbinom autoričina djeda koji je četiri godine bio utamničen na Golom otoku. Autorica u razgovoru s članovima obitelji i golootočkim uznicima uspostavlja nanovo vezu s djedom s kojim za života nije ostvarila komunikaciju.

Život kokoši

Pobjednik u kratkometražnoj konkurenciji, film “Kokoška”, rad je autorice Une Gunjak, Bosanke koja se filmski formirala u Njemačkoj, a trenutačno živi u Britaniji.

Njezin film “Kokoška” - nastao u hrvatskoj koprodukciji - ambijentiran je u Sarajevo 1993. i govori o djevojčici koja nastoji spasiti život kokoši koju njezina obitelj kani ubiti i pojesti. “Kokoška” je prethodno igrala u Tjednu kritike u Canesu.

U dokumentarnoj konkurenciji hrvatski su filmovi osim glavne nagrade Srce Sarajeva ponijeli drugu nagradu, specijalno priznanje žirija. Njega je dobila autorica Tatjana Božić za film “Ljubavna odiseja”. Tim dvostrukim uspjehom hrvatski se dokumentarni film ponovno potvrdio kao jedan od najvitalnijih dijelova hrvatske kinematografije. Dok naši igrani filmovi već određeno vrijeme na SFF imaju sasvim perifernu ulogu, dokumentarni naslovi prošle su se godine iz Sarajeva vratili s dvije neslužbene nagrade, a ove godine uzeli su obje službene.J. Pavičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:47