BOLJE OD HOLLYWOODA

'PRIČA NAD PRIČAMA' Raskošno producirana, sjajna bajka za odrasle oduševila na VFF-u

Prvi film na engleskom jeziku talijanskog redatelja koji je zablistao 'Gomorom' i 'Realityjem'

Deveti Vukovar film festival završio je potpunim trijumfom Rumunja. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova podunavskih zemalja očekivano je pobijedio “Bravo!” Radua Judea, prije toga nagrađen u Berlinu za najbolju režiju (film “Imena višnje” Branka Schmidta, dobitnik dviju Zlatnih arena u Puli dobio je posebno priznanje žirija), dok je najboljim kratkometražnim filmom proglašen “Art”, rumunjskog autora Adriana Sitarua.

I najbolji dokumentarni film ima rumunjsku etiketu, “Toto i njegove sestre” Alexandera Nanaua, u produkciji je sudjelovao HBO Europe, i prije desetak dana mogli smo ga vidjeti na našem HBO kanalu.

‘Bravo’ je najbolji

“Bravo!” je bio suvereno najbolji u glavnom programu, koji je u cjelini bio solidne razine, ali se od nekih filmova ipak očekivalo više.

“Dok smo sanjali” Andreasa Dresena ekranizacija je njemačkog bestselera Clemensa Meyera o mladima u razdoblju tranzicije nakon pada Berlinskog zida, no redatelj kojega pamtimo po sjajnim ostvarenjima, “Oblak broj 9” i “Zaustavljeni”, kao da se pogubio u priči s previše likova i situacija.

'Dok smo sanjali' - trailer

“Panama” debitanta Pavla Vučkovića prikazana je u službenom programu kanskog festivala izvan konkurencije, što je poprilična počast kada su u pitanju filmovi iz regije, međutim, dramskoj vinjeti o ženskaru koji se zaljubljuje u curu koja se također ne voli vezati nedostaje štošta, ponajprije dojmljivije naracije. U odnosu na žestoke srbijanske filmove kakav je “Klip” Maje Miloš, ovo je benigan proizvod, kojem su najveći aduti vizualna kultiviranost i dvoje sugestivnih mladih protagonista.

VFF se odlikuje atraktivnim pratećim programima, čije ćemo glavne adute, srećom, brzo vidjeti kako u našim kinima, tako i u online videotekama. U programu “Svijet” najviše se pisalo o “Nerazumnom čovjeku” Woodyja Allena i “Kraljici pustinje” Wernera Herzoga, međutim, upozorio bih na “Priču nad pričama” Mattea Garronea, prvi film na engleskom jeziku talijanskog redatelja koji je zablistao “Gomorom” i “Realityjem”.

U pitanju je bajka za odrasle, raskošno producirana i fascinantno dizajnirana, u kojoj se sudbine okrunjenih glava isprepliću s onima njihovih siromašnih podanika. Ima tu i fantastike, luckastih čudovišta a ponekad i odbojnih prizora, naizmjence se smjenjuju tri priče koje se tek u finalu - i to površno - povežu, no, film gledate sa zanimanjem koje rijetko kad posvećujete holivudskim blockbusterima srodnog usmjerenja. Ovdje je sve pametnije, maštovitije i uzbudljivije.

Sve preporuke

U programu “Europo, otvori se” hrvatsku je premijeru imala “Moja majka” Nannija Morettija. Kod talijanskog redatelja katkad je teško razlikovati zbilju od fikcije, no u ovom filmu distancirao se koliko je god moguće od osobnih iskustava (majka mu je umrla tijekom snimanja filma “Imamo papu”), pa je u prvi plan postavio redateljicu (Margherita Buy) kojoj je majka u bolnici, a on sam preuzeo je ulogu njezina samozatajnog brata.

'Priča nad pričama' - trailer

Moretti spretno spaja humor i tragediju, te suptilno oslikava likove, tako da vas film neosjetno uvlači u svoje dramske pore. Svakako pogledajte čim budete u prilici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:37