20 NAGRAĐENIH

NAJBOLJE KNJIGE 2014. PREMA MINISTARSTVU KULTURE Od majstorazanata Brešana i Žmegača do gotovo nepoznatih pjesnikinja

Najviše stimulacija dobili su romani, slijede zbirke sve popularnije kratke priče, a potom dolaze eseji i poezija
 Darko Tomaš/CROPIX

Ima tome nekoliko dana, susretnem svoga dobrog znanca, pisca Damira Karakaša, koji je u 2014. objavio dobru zbirku priča “Pukovnik Beethoven” (a ove godine odličan roman “Blue Moon”, koji je dobio 25 ozbiljnih kritika; naglašavam to zato što se često dogodi da nagradu ili potporu dobije knjiga koja je dobila jednu-dvije jadne kritičice...) Čupao bi Karakaš kosu s glave kad bi je imao: sam je 3 primjerka knjige odnio u Ministarstvo, na “Natječaj za najbolja ostvarenja na području književnog stvarlaštva u 2014 godini.”

Kad su objavljeni rezultati, 20 knjiga bez njegova imena, doznao je da je uz predaju knjiga trebalo popuniti i neku prijavnicu. Meni nije jasno da ga nitko iz Ministarstva nije zvao, na propust upozorio... Žao mi je Karakaša, ljuta sam i za njega: živi samo od (dobrog) pisanja, ima ženu, djecu, ne tezgari, ne piše kolumne, ne žvrlja o ovom i onom, ne lupeta vodeći tribine, živi za literaturu.

Damir Karakaš za svoj odličan roman 'Blue Moon' nije dobio stimulaciju jer uz primjerke knjige nije predao prijavnicu (foto: Neja Markičević / Cropix)

Ne vjerujem da je drugima puno lakše, no, evo tko su sretnici koji su se stimulacije u iznosu od 15 tisuća kuna dokopali, a prije nekoliko dana Ministarstvo kulture stavilo ih na svoj sajt .

Zaboravljena esejistika

Pjesnikinja Tamara Bakran , koja je jednom dala intervju naslova “Od svakog dana očekujem mali spektakl”, dočekala je to bar jednom: dvije tisuće eura nakon dvije pjesničke zbirke (nagrada je za “Pastiricu skakavaca”) i knjige za djecu. Za zbirke poezije stimulacije su dobili i Hrvoje Jurić, profesor na Odsjeku za filozofiju FF u Zagrebu, već nagrađivani pjesnik, za knjigu imenom “Uglavnom pridjevi”, te Kristina Posilović , za zbirku “Kuga i njezine kćeri” (dosad objavila pet zbirki pjesama) i Ivan Šamija za svoju treću zbirku pjesama zbirku “Projekt Poljska”.

Esejistika je pomalo zabačeni žanr, i od publike i od kritike, ali ove godine stumulacije su dobile tri knjige: “Tajni život pjesama” Đorđa Matića (ova kniga bavi se popularnom rock glazbom; Đorđe Matić objavio je zbirku poezije “Lingua Franca”; suradnik je u knjizi “Yu mitologija”; živi u Nizozemskoj); Mislava Bertoša nagradu je dobila za semiološke studije u knjizi “Od monarhijske reklame do queer lingvistike”; (predaje na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu), i, naravno, nezaobilazni Viktor Žmegač, majstor žanra, za zbirku eseja “Europa x10”.

Nekomercijalni žanr

Priča, kratka ili malo dulja, zadnjih godina doživljava pravu renesansu. Nije, naravno toliko komercijalna (ako tu riječ uopće možemo upotrijebiti) ali - piše se i čita. Četiri zbirke priča dobile su stimulaciju. Veteran Ivo Brešan za zbirku “Mrtvima ništa ne treba”; Zoran Pilić, također znan pisac, za zbirku “Nema slonova u Meksiku”, Ivana Rogar, kojoj je to prva knjiga, za “Tamno ogledalo,” i Aleksandar Žiljak za “Tajnu grimiznog mora”, zbirku priča za djecu i mlade.

'TAMNO OGLEDALO' Priče o mračnom licu običnih ljudi

'ISPOVJEDNA TAJNA' Važan i velik krimi roman Drage Hedla

Na kraju, naravno, kraljica žanrova: roman. Ne raspolažem podacima je li ih u konkurenciji bilo najviše, no, svakako, najviše su stimulacija dobili. Već puno puta hvaljen roman Izborna šutnja , krimić na 350 stranica Drage Hedla, jedan je od njih.

RADE JARAK: 'YU PUZZLE' Povijest kao okidač za obiteljsku dramu

“YU puzzle” roman je Rade Jarka, koji je već napisao podugačak broj naslova, a prije nekoliko godina osvojio je i nagradu Jutarnjeg lista. Mladen Kopjar dobio je stimulaciju za roman za djecu i mlade “Suze za pingvine”, kao i Nada Mihelčić za roman “Edbin”.

Zoran Malkoč

Na listi se našao i pisac kojeg poznajemo kao dobrog i začudnog, bizarnog pripovjedača, Zoran Malkoč (“Roki Raketa”).

Već nagrađeni autor

Stimuliran je i roman “Brdo” Ivice Prtenjače, koji je već osvojio naslov najboljeg neobjavljenog romana u V.B.Z.-ovom natječaju i s tim i 100.000 kuna.

Ivica Prtenjača

Karmela Špoljarić, dramatičarka i prozaistica koja je u kratko vrijeme objavila tri romana, dobila je stimulaciju za roman “Major Tom”.

NOVI ROMAN MARINE VUJČIĆ Božo je jednog dana otišao po cigarete i više se nije vratio

Marina Vujčić, koja, baš kao i Karmela Špoljarić, u zadnje vrijeme nikako ne miruje, pa je nakon romana “A onda je Božo krenuo iz početka”, za koji je i dobila stimulaciju, upravo ovih dana objavila roman “Mogla sam to biti ja”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31