'SUBURBANA KULTURA'

ZDENKO FRANJIĆ Dobri duh alternativne književno-glazbene scene u Booksi

 Facebook
Poput skupljača narodnih plesova, „bilježi suburbanu kulturu". Objavio je prva izdanja Satana Panonskog, The Bambi Molestersa, Majki ili Damira Avdića, a na ovogodišnjem DORF-u dobio je nagradu za životno djelo

U Booksi će u utorak, 9. lipnja u 19 sati, u sklopu tribine 'Književnost, između' gostovati Zdenko Franjić, nezavisni izdavač muzičkih izdanja, knjiga, stripova, "dobri duh" alternativne književno-glazbene scene.

Zdenko Franjić je još 1987. osnovao Slušaj najglasnije, prvu nezavisnu glazbenu izdavačku kuću na prostoru bivše Jugoslavije, pod čijom je kapom do danas izdano više stotina albuma. Njegova diskografija obuhvaća mnoge muzičare koji nikada nisu izašli pod reflektore šire javnosti, ali i imena koja su ostala trajno zapisana u povijesti hrvatskog rocka, poput Satana Panonskog, The Bambi Molestersa, Majki ili Damira Avdića. Sve je njih Franjić, zapravo, otkrio i objavio im prva izdanja.

Sam za sebe kaže da, poput skupljača narodnih plesova, „bilježi suburbanu kulturu“. Ali Franjić nije samo strastveni fan te scene, nego i njen postojani autor. Prve knjige koje je objavio bile su upravo njegove zbirke poezije 'Ludi pes' i 'Furanje gudove'. Otada ne izdaje svoje stihove, nego ih recitira uživo, a nastupa i s bendom Babilonci.

O Zdenku Franjiću je 2005. godine snimljen dokumentarni film 'Oči u magli', a na ovogodišnjem vinkovačkom DORF festivalu dobio je nagradu za životno djelo.

U Booksi će Franjić ponijeti i naramak svojih izdanja, a njegov alter ego Lutajući DJ Zdena pružit će posjetiteljima priliku za poeziju uronjenu u muziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:23