ROMAN 'ROD'

VELIKO PRIZNANJE KOLUMNISTU JUTARNJEG Miljenko Jergović dobitnikNjegoševe nagrade za 2015. godinu

 Damjan Tadić/CROPIX

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade je na zasjedanju održanom u Cetinju u Crnoj Gori donio je odluku da se Njegoševa nagrada za 2015. godinu dodijeli Miljenku Jergoviću, književniku i kolumnistu Jutarnjeg lista, i to za roman Rod, objavljen 2013. godine u Zagrebu.

Žiri je raspravljao o 17 prijedloga koje su iznijeli predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor za dodjelu ovog uglednog međunarodnog priznanja, objavilo je Ministarstvo kulture Crne Gore .

U skladu s poslovnikom o radu, žiri je nakon skraćivanja liste i užeg izbora u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasovanjem, velikom većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli Jergoviću.

Prema mišljenju žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca 'prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslovenske dramatične sukobe sudbine i tragedije. Njegov je opus naš opus s kraja XX vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi ka duhovnoj reintegraciji i katarsi.'

Njegoševu nagradu uručuje predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:33