U varaždinskom restoranu Palatin jučer je predstavljena kuharica “Blagovati na tragu klasika” Irene Lukšić s tristotinjak recepata iz sedamdesetak djela objavljenih u biblioteci Na tragu klasika u razdoblju od 2004. do 2011. godine.
Uz recepte iz knjiga Viktora Pelevina, Witolda Gombrowicza, Ilje Stogoffa, Sama Sheparda, Leonarda Cohena, Jeana Geneta..., ova neobična kuharica sadrži i zgode iz života urednice, povlaštene recepte iz kuhinje uglednih književnika, mišljenja o knjigama s internetskih foruma, isječake iz novina, a njezinom predstavljanju prethodila je premijerna izvedba scenske igre “Stoliću, prostri se!” u režiji Dubravka Torjanca.
Običaj u svijetu
Irena Lukšić, koja je četiri puta osvojila Kiklopa za biblioteku i urednicu godine upravo za knjige iz ove Disputove biblioteke, istaknula je: - Duhovna i materijalna hrana čine jedinstvo, a ova je knjiga nastala spontano iz svijesti da je jezik taj koji kuha. Kod nas to nije običaj, ali u svijetu ovakve knjige nisu rijetkost, pa tako postoje čak i agenti specijalizirani upravo za taj tip naslova: knjige recepata iz filmova Woodyja Allena, iz Shakespeareovih drama, Disneyjevih crtića....
Za ljude koji vole čitati
U varaždinskom restoranu poslužena su i jela iz kuharice, a predstavljačica knjige Ana Ugarković naglasila je kako ju je već sama ideja oduševila jer se i ona nerijetko, potaknuta nekim književnim tekstom, odvažila napraviti neko jelo.
- Ovo je idealna knjiga za ljude koji vole čitati, ali mislim da će na kraju, ipak, zbog svih tih primamljivih recepata završiti u kuhinji - zaključila je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....