IZDAVAČKI POTHVAT JUTARNJEG LISTA

Stiglo hrvatsko izdanje najprodavanije knjige

Walter Isaacson uspio je napraviti sveobuhvatan, često nimalo laskav portret kompleksnog čovjeka koji je iza sebe ostavio brojne neprijatelje, uvrijeđene bivše prijatelje, kritičare i rivale, ali i milijunsku hordu fanova koji kupuju njegove proizvode

Steve Jobs se uzrujao tijekom nekog sastanka, ustao, prošetao do uredskog WC-a, otvorio vrata i, na opće zgražanje okupljenih, umočio bose noge u školjku. Tako se rješavao stresa. Po uredu, ali i gradu hodao je bos. Po nekoliko je tjedana znao jesti isključivo mrkve ili jabuke, vrijeđajući sve koji su jeli druge stvari. U jednom nastupu pred Appleovim direktorima marketinga 1997. godine iz čista je mira napao mliječnu industriju zbog “milijardi koje troše na kampanje da vas uvjere kako je mlijeko dobro za vas. Nije dobro za vas”.

Ozbiljan ekscentrik

Na sastancima je bio nemiran, izvijao se u stolici, prekidao druge, vikao i često plakao. Nikome nije dao da se približi zidnoj ploči, samo je on mogao črčkati po njoj. Obožavao je marihuanu i LSD. Jednom se toliko natripao u nekom kalifornijskom polju da je, kako kaže, “u svojoj glavi on postao dirigent, a polje je sviralo Bacha, i to je bilo moje najbolje životno iskustvo”. Jeo je isključivo povrće koje je sam uzgajao, a Rupert Murdoch jednom je izjavio kako su večere kod Jobsa divne ako odeš dovoljno rano da pronađeš neki još uvijek otvoren restoran.

Sve rivale Jobs je otvoreno i uporno vrijeđao, a svaki sastanak, čak i onaj na kojemu se nekome trebalo umiliti, počinjao je izjavom da je servis ili proizvod te druge tvrtke obično smeće. Godinama je ljubovao s folk-zvijezdom Joan Baez, i to uglavnom samo zato što je ona nekad bila Dylanova ljubavnica, a Jobs je bio veliki Dylanov fan. Kad su mu dijagnosticirali rak, nije se pošao liječiti, nego se bacio na još radikalnije dijete, duhovne iscjelitelje, akupunkturu i druge alternativne metode, zbog čega si je ugrozio život.

Ukratko, Steve Jobs bio je ozbiljan ekscentrik, a biografija Waltera Isaacsona, naslovljena jednostavno “Steve Jobs” (izdavač se igrao s varijanatama iSteve, s prefiksom kao na Appleovim proizvodima, ali Jobs je vidio dizajn naslovnice i divljački ih izvrijeđao da su nesposobni i glupi), prvi put donosi mnogo nepoznatih detalja iz života najvećeg biznismena naše ere.

Hrvatsko izdanje biografije ekskluzivno objavljuje Jutarnji list, a može se od danas pronaći u knjižarama Algoritma, Profila, Školske knjige, Mozaik knjige, Tisak media centra, VBZ-a i Ljevaka te u svim većim kioscima Tiska i iNovina. Partner hrvatskog izdanja je Hrvatski Telekom, pa se knjige mogu nabaviti i u svim T-Com prodajnim centrima. Na hrvatski su je preveli Damir Biličić i Vuk Radić, pokušao ju je prevesti i Vladimir Cvetković Sever, a urednik hrvatskog izdanja je Miran Pavić.

Rušenje svih rekorda

- Ponosni smo što upravo Jutarnji izdaje ovu knjigu - izjavio je Tomislav Wruss, direktor izdavaštva EPH, koji je vodio napetu bitku za prava na Isaacsonovu knjigu, u kojoj je na kraju Jutarnji pobijedio - Jobs je uvijek bio malo drugačiji, a mi se nekako vidimo kao, također, malo drugačiji.

Ova je biografija srušila apsolutno sve rekorde, pa je u samo nekoliko tjedana postala najprodavanija knjiga 2011. godine na Amazonu, a od prvog tjedna prodaje zauzima prvo mjesto na listi bestselera New York Timesa.

Kritičari su jednoglasno oduševljeni - Isaacson je uspio napraviti kompleksan, sveobuhvatan, često nimalo laskav portret jednog kompleksnog, manijakalnog čovjeka koji je iza sebe ostavio brojne neprijatelje, uvrijeđene bivše prijatelje, kritičare i rivale, ali i milijunsku hordu fanova koji kao sumanuti kupuju njegove proizvode.

Jobs je bio legendaran po svojoj privatnosti. Niti jednom novinaru nije puno pričao o kćeri koju je dobio s 23 godine pa zatim mjesecima tvrdio da nije. Nikad se nije otvorio po pitanju svoje veze s Joan Baez, sukoba unutar tvrtke, planova za budućnost i liječenja raka.

Mrzio je tradicije

Odabrao je upravo Isaacsona da napiše svojevrsni testament i potpuno mu otvorio dušu. Knjiga je upravo zbog toga nevjerojatno uzbudljiva i ekskluzivna: Jobs je prvi put otkrio detalje svog fascinantnog života. “Htio sam da djeca znaju tko im je bio tata”, rekao je Isaacsonu kada ga je ovaj pitao zašto je pristao na četrdesetak intervjua za knjigu. “Često me nije bilo doma, pa sam htio da znaju što je tata radio.”

A tata je gradio najvredniju kompaniju na svijetu. Isaacson donosi nevjerojatan uvid u život čovjeka koji je promijenio šest industrija, pobijedio sve svoje rivale, često se iživljavao na njima (“ Bill Gates je potpuno nemaštovit. On samo krade od drugih”, izjavio je nekoliko puta) i sustavno vrijeđao svoje zaposlenike. Nakon što jedna grupica programera danima nije spavala ni otišla kući, Jobs ih je izvrijeđao da se nedovoljno zalažu te da je jako nezadovoljan njihovim trudom.

Prezirao je tradicionalne korporacije, mrzio tradicije i ustaljene poslovne modele, stalno je tjerao svoje suradnike da smišljaju nešto novo. Govorili su mu da je nemoguće natjerati muzičku industriju na ustupanje prava za digitalnu prodaju, pa se sam bacio na posao i obilazio direktore velikih izdavačkih kuća. Bio je to mukotrpan, dugotrajan posao, ali je uspio - nagovorio je pet najvećih na otvaranje iTunes dućana, s kojim je pomlatio svu konkurenciju.

Nije mu bilo spasa

Knjiga otkriva puno o Jobsovoj teškoj i mučnoj borbi s karcinomom. Primjerice, već je 2004. znao da mu je rak metastazirao na jetru, ali je lagao Nadzornom odboru - i javnosti - da je sve u redu. Podsvjesno je vjerojatno osjećao da bitku ne može dobiti, ali je zavaravao sve oko sebe da pobjeđuje, pa je tako Isaacsonu samo nekoliko tjedana prije smrti kazao da će ga spasiti neka nova radikalna terapija. “Niste nikad bili sigurni laže li namjerno, zavarava li samoga sebe ili je to što govori istina”, rekao je Isaacson. “Ali često je uveličavao činjenice i iskrivljavao stvarnost.”

Luksuzno hrvatsko izdanje na više od 600 stranica donosi i gotovo 50 nikad viđenih fotografija najmoćnijeg biznismena naše ere, koje je sam odlučio podijeliti sa svijetom za potrebe knjige.

Kako do svojeg primjerka

Hrvatsko izdanje Isaacsonove biografije ekskluzivno objavljuje Jutarnji list, a može se, po fantastičnoj cijeni od 159 kuna, od danas pronaći u knjižarama Algoritma, Profila, Školske knjige, Mozaik knjige, Tisak media centra, VBZ-a i Ljevaka te u svim većim kioscima Tiska i iNovina. Partner hrvatskog izdanja je Hrvatski Telekom, pa se knjige mogu nabaviti i u svim T-Com prodajnim centrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39