KNJIŽEVNA NAGRADA

Spisateljica Tea Tulić osvojila je nagradu za roman ‘Strvinari starog svijeta‘

Pobjednica Tea Tulić

 Lucija Ocko/Cropix
Za nagradu Tportala je konkurirao 51 roman. Laureatkinja je nagrađena iznosom od 10 tisuća eura te audioknjigom u izdanju Book&zvooka

U utorak 18. lipnja na svečanoj dodjeli u zagrebačkom hotelu Met Boutique sedamnaesti put dodijeljena je tportalova nagrada za najbolji roman na hrvatskom jeziku, najrelevantnija književna nagrada u Hrvatskoj.

U konkurenciji od 51 prijavljenog romana, nagradu u iznosu od 10 tisuća eura te audioknjigu u izdanju Book&zvooka osvojila je spisateljica Tea Tulić za roman ‘Strvinari starog svijeta‘ (OceanMore).

Tea Tulić rođena je u Rijeci 1978. Prozu je objavljivala u raznim domaćim i inozemnim književnim časopisima. Godine 2011. osvojila je nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina – proznu knjigu ‘Kosa posvuda‘, a isto djelo ušlo je i u finale britanske nagrade Warwick.

Roman ovogodišnje laureatkinje ocijenio je najboljim žiri književne nagrade tportala, kojim je predsjedala prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, a čine ga još kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Uz ‘Strvinare starog svijeta‘ Tee Tulić, u finale su uvrstili aktualne romane Magdalene Blažević, Damira Karakaša, Kristiana Novaka i Marka Tomaša.

Svečanost dodjele vodila je glumica Anđela Ramljak, a okupljenima su se obratili glavna urednica tportala Dijana Suton, predsjednica žirija Vanda Mikšić te dobitnica nagrade.

Suton je zahvalila žiriju na ‘ozbiljnosti i osobnom integritetu‘ koje su unijeli u proces ocjenjivanja prijavljenih djela, a piscima je poručila da su njihovi romani ‘podsjetnik na to koliko je velika i moćna magija jezika, odnosno riječi, izgovorenih i zapisanih‘.

Mikšić je podsjetila da se u ovogodišnjem finalu našlo čak troje autora već ovjenčanih tportalovom nagradom. ‘Svaki od finalista po našem bi mišljenju mogao ponijeti titulu najboljega, no budući da jedan mora pobijediti, odlučili smo da to ove godine bude roman Tee Tulić‘, rekla je i čestitala dobitnici i finalistima.

image

Marko Tomaš, Tea Tulić, Magdalena Blažević, Kristian Novak, Damir Karakaš

Lucija Ocko/Cropix

Nagradu Tei Tulić uručila je izaslanica ministrice kulture i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture Nevena Tudor Perković. Laureatkinja Tulić zahvalila je kolegama finalistima i uredniku Kruni Lokotaru, a posebnu simboliku pronašla je u tome da je roman ‘Strvinari starog svijeta‘ počela pisati na rezidenciji u Alicanteu, kada je svoj roman ‘Zemlja bez sutona‘ završila Marija Andrijašević, dobitnica tportalove nagrade za roman godine 2022.

Tportalova nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva. Dosadašnji laureati su, među ostalima, Dubravka Ugrešić, Slobodan Šnajder, Želimir Periš, Marija Andrijašević te dvostruki pobjednik Kristian Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 09:51