SAMO 9,90 KN

SENZACIONALNO: PRVA KNJIGA NAJVEĆEG SVJETSKOG HITA - IGRA PRIJESTOLJA! Specijalna ponuda za naše čitatelje

Devet tjedana zaredom, svake će srijede počevši od 4. ožujka, izlaziti knjige iz serijala ‘Pjesma Leda i Vatre’ - ‘Igra prijestolja’, ‘Sraz kraljeva’, ‘Oluja mačeva’ i ‘Gozba vrana’

Sredinom ovoga tjedna kreće novi veliki val GRRM groznice, stoga je najpametnije otkazati sve druge planirane slobodne aktivnosti sljedećih devet tjedana. Za one koji su se upravo vratili s pustog otoka, GRRM je kratica za Georgea R.R. Martina, najveću živuću zvijezdu fantastične književnosti, koji je pokorio svijet svojim romanima iz serijala ‘Pjesme Leda i Vatre’. Dakako, pandemijska groznica dodatno se rasplamsala na krilima iznimno uspješne televizijske serije ‘Igra prijestolja’ u besprijekornoj produkciji HBO-a, a dok cijeli svijet čeka premijeru: 12. travnja u Americi i 13. travnja u Hrvatskoj - kada kreće peta sezona, ovoga tjedna čitatelji u Hrvatskoj imat će priliku uroniti u uzbudljiv svijet knjige od koje je sve počelo.

Kao što su dojmljive vizure drevnih dubrovačkih zidina, zahvaljujući tv-seriji koja je velikim dijelom snimana u Hrvatskoj, postale ono što fanovi ‘Igre prijestolja’ na cijeloj kugli zemaljskoj vide dok zamišljaju ‘Kraljev grudobran’, sjedište Martinovog svijeta Sedam kraljevina, na sličan su način brojni likovi iz ovog zamršenog piščevog panoptikuma epskih proporcija na neki način postali “naši” ljudi.

Fotogalerija - najšokatniji prizori iz serije

Domaći forumaši su tako proteklih godina raspravljali o tome kako su Lannisteri (jedna od glavnih velikaških obitelji koja sudjeluju u dinastičkim borbama za vlast) općenito zabavniji od Starkova, a patuljasti Tyrion Lannister dobio je najviše glasova u anketi kojom se biralo glavnog muškog lika, između njih ravno dvadeset!

Fotogalerija - snimanje 4. sezone u Dubrovniku

Sintagmu “fantastična književnost” u Martinovom slučaju treba uzeti s rezervom, jer u njegovom pisanju nadrealno i čudnovato nemaju istu težinu u razvoju radnje kao kod Tolkiena. Umjesto čarobnjaka u plaštevima i magije koja rješava rupe u zapletu, u Martinovom knjiškom serijalu radnju pokreću dvorske spletke i nemilosrdna borba za vlast. Umjesto bajkovitog fantasyja, Martin piše svojevrsni “srednjovjekovni realizam”, vrlo uzemljen, tvrd, moglo bi se reći, poput tvrdo-kuhanog krimića.

U pomno razrađenoj radnji pojavljuju se stotine likova, a glavnih likova, kroz koje autor pripovijeda radnju, samo u prvoj knjizi ima čak devet. (Sveukupno se u serijalu, kako je navedeno na jednom forumu ljubitelja fantasyja, pojavljuje više od 1,200 likova!)

Trailer 5. sezone serije

“Američki Tolkien” kako su prozvali pisca Georgea R.R. Martina, usporediši ga s ocem sage o ‘Hobitu’ i ‘Gospodaru prstenova’, gradi priču kontinentalnih razmjera, u atmosferi krvavih srednjovjekovnih borbi i neprestanih dvorskih spletki. Njegovi likovi nisu talkienovski romantični, crno-bijeli, već se kale u iskušenjima i pokazuju svoje različite strane, pa neki čak smatraju da se u slučaju Martina i Tolkiena može reći da je učenik nadmašio svog učitelja.

Iako je knjiški serijal ‘Pjesme vatre i leda’, smješten u izmaštani svijet i inspiriran Tolkienovim knjigama, pristup pisanju im se znatno razlikuje. Dok je Tolkien prije samog pisanja ‘Gospodara prstenova’ stvorio niz mitologija i jezika kojim se služe stanovnici njegovog svijeta, Martin u pravilu kreće od grube skice i improvizira putem, oslanjajući svoje priče na mitske i emotivne podloške. Kako je sam jednom opisao, njegovo pisanje dolazi iz podsvijesti u procesu koji nalikuje na sanjarenje. Iako se koristi mapama i listama likova, većinu informacija drži u svojoj glavi, a radnja se mijenja nebrojeno puta, sve do samog tiskanja.

George R.R. Martin

Inspirira se zapisima o europskoj srednjovjekovnoj povijesti, ponajviše engleskoj, te proučava detalje o odjevanju, hrani, gozbama i turnirima tog doba.

Najočitija inspiracija je 'Rat ruža' koji je obilježio englesku povijest od 1455. do 1485. godine, kada su se za nadmoć borile velikaške kuće Lancaster i York, dok se u Martinovoj mitologiji dvije vodeće kuće Westerosa zovu - Lannister i Stark.

Ned i Robb Stark, podsjećaju na Richarda od Yorka i njegovog sina Edwarda IV, a nemilosrdne borbe velikaških obitelji za vlast neodoljivo nalikuju ‘Ratu ruža’ i događajima iz Stogodišnjeg rata.

IGRA PRIJESTOLJA Koliko ima povijesne istine u fantastičnoj sagi Georgea R.R. Martina?

Samo na području Sjeverne Amerike knjige iz ovog serijala prodane su u više od 24 milijuna primjeraka, a prevedene su na više od 30 jezika. Inspirirale su i tv-serije, strip izdanja, te nekoliko igara.

Algoritam i Jutarnji list , u suradnji s tv-mrežom HBO Adria, predstavljaju prvi dio knjige od koje je počeo istoimeni globalni fenomen "Igra prijestolja".

IGRA PRIJESTOLJA – pročitajte ulomak prvog dijela popularnog fantasy serijala Georgea R.R. Martina

U prvoj knjizi kralj Robert Baratheon stiže u Oštrozimlje s ponudom knezu Eddardu Starku, guverneru Sjevera i svojem starom prijatelju. Dosadašnji Kraljev namjesnik Jon Arryn umro je zagonetnom smrću: kralj Robert zatražit će od Eddarda da postane novi Namjesnik, kraljeva desna ruka.

S kraljem je doputovala i cijela dvorska svita, pa tako i kraljica Cersei i njezina braća Jaime i Tyrion iz kuće Lannister. Njihov susret s obitelji Stark – Robbom, Sansom, Aryom, Brandonom i Rickonom, djecom kneza Eddarda i kneginje Catelyn, te Eddardovim kopilanom Jonom Snowom i štićenikom Theonom Greyjoyem – imat će dalekosežne posljedice za Sedam Kraljevina...

'Pjesme Leda i Vatre' - devet knjiga u devet tjedana

Devet tjedana zaredom, svake će srijede, počevši od 4. ožujka, izlaziti knjige iz serijala ‘Pjesma Leda i Vatre’ - ‘Igra prijestolja’ , ‘Sraz kraljeva’ , ‘Oluja mačeva’ i ‘Gozba vrana’ .

Prve četiri knjige iz ovog serijala bit će zbog svojih opsega objavljene u dva, odnosno u tri dijela (‘Oluja mačeva’), te će tako ovaj epohalni niz romana biti objavljen ukupno u devet knjiga.

Svoje primjerke ovih knjiga moći ćete nabaviti na svim kioscima, u knjižarama, te u online knjižari Jutarnjeg lista Bestseller.hr . Prva knjiga stoji 9,90 kn, a ostale 39,90 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:45