VELIKI USPJEH FRAKTURE U LONDONU

SEID SERDAREVIĆ ‘Sada svi žele objaviti naše naslove, a posebno novu knjigu Slavenke Drakulić’

 Cropix / Getty
Nagrada za najboljeg međunarodnog nakladnika se odnosi na cjelokupni rad izdavačke kuće iz Zaprešića od njezinog osnutka 2002.

U britanskoj metropoli danas završava Londonski sajam knjiga, najvažnije okupljanje međunarodnih izdavača u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedno od globalno najprestižnijih događanja struke.

Dok se ljubitelji literature kući vraćaju s knjigama i novim saznanjima o sve kompleksnijem svijetu klasičnog i online izdavaštva, neki, po mišljenju struke najbolji, sa sobom odnose i prestižne nagrade Londonskog sajma knjiga. Među njima je i naša izdavačka kuća Fraktura koja je nagrađena za međunarodnu izvrsnost u kategoriji nakladnika knjiga za široku publiku. Riječ je o jednoj od petnaest kategorija koje se smatra okosnicom sajma, a podržava je najugledniji svjetski časopis za knjigu, nakladništvo i knjižarstvo The Bookseller.

Kvaliteta i inovacija

- Svi smo potpuno iznenađeni, nismo se nadali konkurirati indijskom izdavaču duge tradicije i najvećem kineskom nakladniku. Ova nagrada predstavlja nam veliko priznanje i poticaj za daljnji rad. Činjenica da smo prepoznati iz jednog jezika malog dometa i malog tržišta doista je velik uspjeh - za Jutarnji list rekao je Seid Serdarević, glavni urednik Frakture, kojeg srećem u Londonu. Pri dodjeli nagrade ugledni žiri naveo je da se opredijelio za Frakturu zbog “njihove jedinstvene kombinacije kvalitetnog izdavaštva, inovacije i digitalnog marketinga”.

Iako se odnosi na cjelokupan rad Frakture, od njenog osnutka 2002., nagrada se naslanja na godinu izuzetnog uspjeha za izdavačku kuću iz Zaprešića koja je hrvatskim čitateljima donijela naslove iz više od četrdeset zemalja.

Na dodjeli nagrada Jacks Thomas, direktor Londonskog sajma knjiga koji se, nakon Frankfurta, smatra najvažnijim književnim događanjem na svijetu, rekao je: “U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo veliki rast međunarodnog izdavaštva i sjajno je vidjeti proslavu međunarodnog izdavaštva na ovom sajmu. Svaki od naših pobjednika donosi nešto osobito u industriju.”

Zvijezde sajma

“Nestvarni dan”, kakvim ga opisuju u Frakturi, nije stao samo na navedenoj nagradi. Luka Bekavac, autor romana “Viljevo”, koji je Fraktura objavila 2013., nagrađen je nagradom Europske unije za literaturu koju Europska komisija organizira u suradnji sa strukovnim udruženjima.

Unatoč obilju dobrih vijesti, tim Frakture kaže da u Londonu ne ostaje mnogo vremena za slavlje. Svaki trenutak današnjeg, posljednjeg dana sajma koriste za sastanke, pregovore i moguće ugovore. Velik je interes za objavu Frakturinih naslova u inozemstvu, osobito nove knjige Slavenke Drakulić “Dora i Minotaur” koja će biti objavljena već idući tjedan.

Trodnevni sajam ove se godine prvi put održao u čuvenom izložbenom prostoru Olympia u zapadnom Londonu. Uz najveće svjetske izdavače i agente, ljubitelji literature imali su prilike sresti i svoje omiljene autore, poput Davida Nichollsa, autora romana “Jedan dan” i “Mi”, koji je u govoru izrazio zabrinutost zbog sve manjeg broja nezavisnih knjižara u europskim gradovima, poručujući da “grad bez knjižara ne može biti potpun”.

Conchita Wurst na sajmu knjiga u Londonu (foto: Getty)

Sajam nije protekao bez ponešto iznenađenja - pojavila se Conchita Wurst, ekscentrična austrijska pjevačica i pobjednica prošlogodišnje Eurovizije koja je predstavila svoju autobiografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:30