U IZDANJU MH

RUKOPIS OKA: LIKOVNE TEME I OGLEDI 1967. - 2013. U dubrovačkoj palači Sponza predstavljena knjiga likovnih osvrta Igora Zidića

 PR

Pred brojnom publikom u atriju dubrovačke palače Sponza u ponedjeljak navečer predstavljena je knjiga likovnih osvrta Igora Zidića 'Rukopis oka: likovne teme i ogledi 1967. - 2013.' u izdanju Matice hrvatske. Riječ je o pregledu fenomenoloških prikaza i monografskih eseja o umjetnicima i umjetničkim pojavama tijekom pedeset godina Zidićeva plodnog stvaralaštva.

Knjigu su publici Dubrovačkih ljetnih igara predstavili predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Vesna Čučić, povjesničari umjetnosti Marin Ivanović i Željka Čorak te sam autor Igor Zidić, uz uvodnu riječ pomoćnice intendanta za dramski i popratni program Mani Gotovac.

Nova Zidićeva knjiga sastoji se od tri dijela na gotovo 600 stranica. Prvo poglavlje obuhvaća stilske i motivske periodne teme hrvatske umjetnosti, drugo oglede o pojedinim autorskim opusima, a treće mitske i sakralne teme, među kojima dominira djelo Iva Dulčića.

Pogovor Ivana Rogića Nehajeva 'Prema Zidićevoj likovnoj metodi' smješta ovo autorovo književno-kritičko djelo u kontekst hrvatske umjetničke historiografije.

Igor Zidić diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu 1964. godine i jedan je od najuglednijih hrvatskih povjesničara umjetnosti. Bio je dugogodišnji ravnatelj zagrebačke Moderne galerije te predsjednik Matice hrvatske čiji je stručni rad umnogome oblikovao doživljavanje i razumijevanje hrvatske moderne umjetnosti.

Kraj predstavljanja knjige obilježila je tužna vijest o odlasku velikog pjesnika, kantautora i skladatelja Arsena Dedića, koji je u ponedjeljak navečer izgubio bitku s bolešću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:54