IZLOŽBA U HDD-U

Pola stoljeća lijepih knjiga: Treba li knjige doista suditi po koricama? Da!

Više od godinu dana istraživanja i prekopavanja po arhivima institucija, nakladnika i knjižnica te privatnim bibliotekama uloženo je u pionirski projekt “Iskopavanje 1. Sudi knjigu po koricama” dizajnerica Lane Cavar i Narcise Vukojević, najavljen izložbom otvorenom u četvrtak u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izuzetna rješenja

Pridjev pionirski projekt zaslužuju jer su se autorice bavile slabo poznatim ili gotovo nepoznatim razdobljem grafičkog dizajna; dizajnom naslovnica knjiga objavljenih u razdoblju od 1945. - 1990. godine, ujedno periodom kad su na tom području nastajala doista izuzetna rješenja.

Kroz njihove ruke prošlo je više od deset tisuća knjiga, od čega je za potrebe izložbe odabrano 510 knjiga, djela 44 autora objavljenih u izdanju 31 nakladnika.

Uz velikane kao što su Mihajlo Arsovski, Alfred Pal i Nenad Dogan, tu su i mnogi drugi - Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Josip Vaništa, Aleksandar Srnec, Ljubo Babić, Vojin Bakić, koji su na izložbi ispremiješani s knjigama nepoznatih ili pak zanemarenih autora. Diskriminacije prema žanrovima, autorima, tipologijama i stilskim obrascima nije bilo. Knjige su, objašnjavaju autorice, bez znanstvenih pretenzija, doista željele suditi po koricama, slično kako ih sudi prosječnan čitatelj, dok ih još nepoznate skida s police. “Gledale smo ih, dakle, kao proizvod, u izlogu trgovine, kao robu koju mijenjamo za novac, ali i kao kulturni kapital i vizualnu baštinu, kao dizajn koji stari dobro ili loše, ili uopće ne stari.”

Sloboda stvaranja

No, već letimičan pogled na knjige i impresume odaje koliko se pažnje nekoć polagalo na izbor suradnika, pogotovo u usporedbi s današnjicom, kad je tržište preplavljeno bezličnim kopijama stranih izdanja. Autorice su suglasne u tome da je razdoblje od 1970-ih do 1986. godine bilo najproduktivnije, vrijeme potpune slobode stvaranja i poštovanja različitosti stilova, sretnih veza na relaciji urednik - dizajner. Kao i svi arheolozi imaju svoje miljenike, umjetnike čija su imena otkrili tijekom rada; primjerice izuzetnog Zorana Pavlovića, zatim Zoltana Gabora, Ivu i Jasnu Friščić, kućne dizajnere Globusa. Paralelno s izložbom, inaugurirana je i web stranica www.sudiknjigupokoricama.org, na kojoj će u prvoj fazi biti postavljeno više od tisuću naslovnica, koje pričaju priču o “polu-stoljetnom naslijeđu grafičkog dizajna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:35