NOVA KNJIŽEVNA ZVIJEZDA

PLJUSAK PRIZNANJA Olja Savičević Ivančević osvojila splitski žiri i irsku kritiku

'Mali Marulić' koju dodjeljuje Gradsko kazalište lutaka Split osvojio je tekst Olje Savičević Ivančević 'Som na cilome svitu', dok je The Irish Times objavio hvalospjev negleskom izdanju njenog romana 'Adio, kauboju'

Prvu nagradu ovogodišnjeg natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu 'Mali Marulić' koju dodjeljuje Gradsko kazalište lutaka Split osvojio je tekst Olje Savičević Ivančević 'Som na cilome svitu'.

Prema mišljenju žirija, kojeg su činili Jelena Kovačić, Tomislav Zajec i Jasen Boko, tekst je izdvojila prije svega sasvim specifična atmosfera pisanog tkiva u kojoj su se stopile tri ljubavi: ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima.

Pisan „izmišljenim“ otočkim narječjem, 'Som na cilome svitu' neprestano balansira na finoj granici mita i stvarnosti. Pusti otoci ovdje su zapravo glavni likovi, a usamljenost djece na njihovim obalama okosnica priče koja se s finoćom raspliće u kratkim, ritmički dorađenim susretima izmaštanih otočkih i morskih stanovnika, stoji u obrazloženju žirija.

Tekst je istovremeno priča o potrazi za prijateljem, apel za spas otoka, ali i pravo jezično slavlje, koje cijelom tekstu daje kvalitetu istinskog književnog djela, zaključio je žiri.

Splitska spisateljica i pjesnikinja u punom je uzletu. Proteklog vikenda The Irish Times iz pera kritičarke Eileen Batersby objavio je iznimno pohvalan prikaz engleskog izdanja njenog romana 'Adio, kauboju', u kojem između ostalog ističe: "Proza Olje Savičević Ivančević, uvijek ležerna i opisna, koja teče konverzacijskom lakoćom, postaje iznimno lijepa u trenutcima visoke drame."

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974) autorica je pjesničkih zbirki „Bit će strašno kada ja porastem“(1988), 'Vječna djeca'(1993), 'Žensko pismo'(1999), 'Puzzlerojc' (2005), 'Kućna pravila' (2007), 'Mamasafari (i ostale stvari)' (2012); knjige priča 'Nasmijati psa' (2006) i romana 'Adio kauboju“ (2010). Višestruko je nagrađivana, a prema romanu 'Adio, kauboju' postavljena je kazališna predstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:27