ZAMRO SMIJEH IZ KOPRIVNICE

PAJO KANIŽAJ Preminuo veliki satiričar i humorist, nagrađen čak i u Tokiju

 Damjan Tadić / Cropix
Dobitnik je mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo, kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji

Jutros je u u 77. godini preminuo je književnik Pajo Kanižaj, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika, a prenosi HRT .

Pajo (Pavao) Kanižaj rodio se u podravskom selu Đelekovcu pored Koprivnice 22. srpnja 1939., a od pete godine živio je u Koprivnici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je proveo većinu života.

Bio je glavni urednik satiričko-humorističkih časopisa „Paradoks“, „Paradoksi“ i „Žalac“ te je uređivao humornu rubriku u „Sudentskom listu“ (Semafor), „Vjesniku“ i „Večernjem listu“. Na Hrvatskoj televiziji (i kad se zvala Televizija Zagreb) uređivao je zabavne emisije, humoristične serije i serije za djecu. Bio je i urednik umjetničkog programa.

Dobitnik je mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo, kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku.

Poznat je po brojnim aforizmima, mnogo pjesama mu je uglazbljeno, a neke su i nagrađivane (Vužgi, Hrvatski kraj, Moja domovina, Beat na moru).

U Koprivnici je 2006. dobio nagradu za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:44