NOĆ KNJIGE

NAJMASOVNIJA KNJIŠKA MANIFESTACIJA Dan kada će čitati svi, od zatvorenika do beskućnika

 Ronald Goršić / Cropix
Najavljeno je više od 700 programa u 167 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a manifestacija je postala izvozni proizvod

Rekordne brojke obilježit će ovogodišnje, treće izdanje manifestacije Noć knjige , kojom se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjiga i autorskih prava, a koja će se održavati u 167 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Najavljeno je više od 700 programa u kojima će se sudjelovati više od 200 pisaca, urednika, prevoditelja, glazbenika...

Čitanje biljkama

Programi, pak, najavljeni na jučerašnjoj konferenciji za novinare u knjižnici Bogdana Ogrizovića različiti su pa će tako primjerice Siniša Labrović održati performans čitanja biljkama u Botaničkom vrtu, dok će se u knjižnici u Babinoj Gredi, inspirirani romanom “Puhač stakla s Murana”, izrađivati stakleni predmeti, što je tek mali dio zamišljenog. I ove će se godine programi odvijati u zagrebački tramvajima, a nisu zaboravljeni ni pacijenti u bolnicama. Dogovoreni su posebni programi za azilante i beskućnike, ali i za zatvore.

Izvozni proizvod

- Noć knjige postaje naš izvozni proizvod, pa nas raduje što su koncept ove godine prihvatili u Sloveniji i Crnoj Gori. No, namjera nam nije bila da se širimo samo zemljopisno, već da u programe uključimo i tabuizirane i marginalizirane skupine društva. Osmišljeni su brojni iznimno lucidni programi, neki se možda doimaju i bizarno, ali ideja svih je senzibilizacija javnosti o ulozi i mjestu knjige u društvu - istaknuo je Mišo Nejašmić, potpredsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:07