Nagrada Meše Selimovića: Najbolji je roman Bekima Sejranovića

TUZLA - Na 9. međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” dodijeljena je nagrada “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2008. godini na jezičnom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Najboljim romanom proglašen je “Nigdje, niotkuda” Bekima Sejranovića.



To je odlučio žiri u sastavu: Julijana Matanović, Mirko Kovač, Filip David, Andrew Eachtel i Irfan Horozović (predsjednik). “Nigdje, niotkuda” Bekima Serjanovića je autobiografski tekst u kojemu se slike iz djetinjstva preklapaju sa slikama usamljenog odrastanja u raznim krajevima svijeta. Pisac je roman, koji je izašao u izdanju Profila, posvetio svom djedu i baki pa je naslovnici romana slika s njihova prvog susreta.



Svake godine izbornici iz pojedinih zemalja regije kandidiraju objavljene romane, s tim da svaki selektor može predložiti najmanje dva, a najviše pet romana. Za ovogodišnje književne susrete selektori su bili Miljenko Jergović (Hrvatska), Enver Kazaz (Bosna i Hercegovina), Vladimir Arsenić (Srbija) i Ognjen Spahić (Crna Gora).



Roman Bekima Sejranovića selektirao je Miljenko Jergović kao predstavnika Hrvatske. Sejranović (Brčko, 1972) je u Rijeci završio pomorsku školu i studirao kroatistiku. Od 1993. živi u Oslu, gdje je  magistrirao južnoslavenske književnosti. Priredio je antologiju norveške kratke priče. Živi i radi na relaciji Oslo - Hvar. (JL)




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:45