130 GODINA KASNIJE

MARK TWAIN NA UDARU CENZURE 'Pustolovine Huckleberryja Finna' izbačen iz lektire jer sadrži nepoćudnu riječ

 Getty
U knjizi se riječ "nigger" pojavljuje više od 200 puta, što je više prouzročilo njenu zabranu u SAD-u više puta, a prvi put je zabranjena 1885. u Massachusettsu

Jedan od najvećih američkih romana napisanih do sada, 'Pustolovine Huckleberryja Finna' (prvi put objavljen u Velikoj Britaniji krajem 1884. i nekoliko mjeseci kasnije u SAD-u!), ponovno je uzburkao duhove. Naime, škola u Philadelphiji uklonila je ovaj klasik Marka Twaina iz lektire zbog korištenja riječi "crnčuga", jer ne žele da njihovi učenici misle da škola nije "inkluzivna".

Radnja ovog pustolovnog romana događa se uoči građanskog rata na američkom Jugu, pa je jezik romana lokalni južnjački dijalekt, te je u skladu s njime Twain često koristio riječ 'nigger'. To je u doba rasta ere "političke korektnosti" već izazivalo brojne osude, iako je Twainovo djelo u svojoj biti vrhunska satira brojnih predrasuda, pa tako i rasizma.

Glavni lik romana koji se nastavlja na 'Doživljaje Toma Sawyera', Huck Finn, jednog ljeta putuje na splavi niz rijeku Mississippi, a odbjegli rob mu pomogne da se izvuče iz nevolje.

Udruženje američkih knjižnica zabilježilo je da je ova knjiga bila peta najosporavanija knjiga u SAD-u 90-ih godina 20. stoljeća, a 2000.-ih bila je na 14 mjestu. U knjizi se riječ "nigger" doista pojavljuje više od 200 puta, što je prouzročilo njezinu zabranu u SAD-u više puta. Prvi put je zabranjena 1885. u Massachusettsu jer je "smeće i prikladna jedino za sirotinjska naselja u predgrađima".

Art Hall, ravnatelj škole Friend's Central u Philadelphiji, kako prenosi Independent, smatra da se ovoga puta ne radi o cenzuri, već o "mogućnosti da škola iskorači i posluša svoje učenike".

U 'Pustolovinama Huckleberryja Finna' mnogi teoretičari književnosti do sada su pronalazili problematiziranje odnosa bjelačke i crnačke kulture u Americi, ali neumrlo djelo velikog Marka Twaina očito ni dan danas ne prestaje bosti oči "politički korektnih" cenzora svojim svjedočanstvom o neugodnom razdoblju američke povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53