GORJETI U PAKLU

Knjiga o Isusu: Pullman na meti vjerskih zajednica

Književni festival u Oxfordu pojačava sigurnost zbog knjige o Isusu

ZAGREB - Napisali ste blasfemiju zbog koje zaslužujete gorjeti u paklu, jedna je od kvalifikacija iz gnjevnih pisama koja ovih dana pristižu Philipu Pullmanu, jednom od najboljih svjetskih pisca za djecu.

Pošiljatelje je razbjesnila najava Pullmanove nove knjiga “ The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ” (u slobodnom prijevodu “Dobar čovjek Isus i bitanga Krist”), koja će uskoro izaći u sklopu biblioteke Mitovi škotskog izdavača Canongate.

Knjiga govori o Isusu koji je zaista živio prije 2000 godina, ali tvrdi da je priču o njemu kao Božjem sinu - izmislio njegov učenik Pavao. Nije ovo Pullmanu prvi susret s kršćanskom zajednicom, sa sličnim reakcijama susretao se i kad je objavio slavnu trilogiju “Njegove tamne tvari”, koju je kod nas izdao SysPrint.

Reakcije ne izostanu ni kad u intervjuima ustvrdi: “Duboko poštujem duhovni impuls, razumijem strahopoštovanje kad promatramo svijet oko sebe i poriv da dokučimo smisao. Ali religija, nakaradni sistemi izgrađeni oko duhovnih pitanja, sasvim su druga stvar. ”

Slavni pisac mirno poručio kako slična pisma dobiva godinama. “Uglavnom mi poručuju da sam zao čovjek, koji zaslužuje gorjeti u paklu. Na svu sreću, nije u njihovoj moći da me tamo i pošalju”. Organizatori Oxford Literay Festival na kojem će biti promocija knjige, pisma su nešto ozbiljnije shvatili te su najavili pojačane mjere sigurnosti. (A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:46