PREPORUKE

JEDAN VRLO SPECIFIČAN VODIČ ZA LJETNO ŠTIVO Knjige za uporne, tankoćutne, one sasvim smirene i vrlo optimistične

 Getty images
Dovoljna je samo pokoja cjelina, ili tek koja pjesma ili pasus, iz bilo koje od ovdje preporučenih knjiga i već ćete se vratiti s godišnjega ako ne mudriji, onda barem iskusniji

Lista za tankoćutne kontinentalne realistice i realiste, ali ne i za ljude u ozbiljnijim problemima, za bistre, konstruktivne optimistice i optimiste; za one koji će se, domognu li se jadranskoga privida, mirisa i čempresa te makar minimalnog mira, rado posvetiti štivu naoko teškom, često i sumornom, neprimjerenom eskapističkom kontekstu, ali zapravo vedrom naspram života i za dušu ljekovitom. Memento mori i crni humor krijepe čovjeka, koliko i divota znanstvenih spoznaja. Pogotovo ako ga, često i mimo njegove volje, proguta masa, bude uvučen u neku gusto naseljenu koloniju ljudsku, kakve ljeti bujaju uz obalu svagdje gdje se nasulo malko šljunka ili pijeska.

Zamislimo najteže moguće uvjete, tzv. plažu, gdje vlada zagonetan običaj da kopneni sisavci glume morske, pa se tim svojim novostečenim staništem služe ljubomorno i energično, otimajući, ako je potrebno, prostor slabijem susjedu, baš kao među morževima. Najviše se štite mladunci, pogotovo u moru, dok na kopnu ta mlada stvorenja neometana divljaju i kvare bilo kakvu idilu mnogo inertnijim, težim primjercima. Bez obzira na to je li vas zapala preplaćena ležaljka ili tek pakao ručnika u sitnom pijesku, ove će vas knjige odvratiti od neposrednih susjeda i vratiti vam u nosnice i ušesa ono što je na plaži lijepo: sav taj žamor pripadnika iste vrste što se opire smrti jedino dok se igra.

Ključno: te knjige podnose, često i prizivaju, odgođeno čitanje. Ako im uspijete posvetiti i petnaest minuta u komadu, već ćete poznati njihov učinak. Neke ćete pročitati začas, neke nećete uopće dospjeti. Ali, dovoljna je samo pokoja cjelina, ili tek koja pjesma ili pasus iz bilo koje, i već ćete se vratiti s godišnjega ako ne mudriji, onda barem iskusniji.

Brian Greene,

Elegantni svemir

nakladnik Jutarnji list i Jesenski&Turk, Zagreb, 2014.

Opširno i temeljito znanstveno-popularno djelo o tome što smo dosad doznali, što trebamo doznati, a što možda nikad ne doznamo da treba doznati, o silama koje čine svemir; o tome što je sve to zamislivo i nezamislivo što nas čini i okružuje. Green, američki fizičar i matematičar, rođen 1963., piše plastično i duhovito, boreći se hrabro s pitanjima i odgovorima koji su sve samo ne jednostavni. Uživat ćete u poglavljima koji vas uvode u mikro-svijet; kome još nije bila jasna, sinut će mu pred očima Einsteinova nauka, a shvatit će i zašto je kvantna neuređenost nova paradigma postojanja. Filozofski pogled koji štivo otvara privlačan je i čini se neograničen.

Upozorenje: samo za najupornije, 500 stranica.

Igor Mandić

Predsmrtni dnevnik,

V.B.Z, Zagreb, 2017.

Najhrabriji pesimist naše cjelokupne književne scene, koji je javnim djelovanjem pratio te ispratio život svojega glavnog protivnika, komunizma, a njega su potom, živog, ispratili novi pobjednici, nacionalisti i u njih prerušeni komunisti, gurajući u zaborav toga našeg novovjekog Matoša, lišena doduše pjesničkih i glazbenih ambicija. Ako želite pročitati opširno-sažetu povijest razmišljanja zapadne civilizacije o smrti, o umiranju i samoubojstvu, o slobodnoj smrti i samoubojstvu iz očaja, a sve kroza piščevu privatnu tragediju, s pripovjedačem prožetim crnim humorom i zapanjujuće iskrenim, ovo je pravo štivo za vas.

Upozorenje: samo za uporne

350 stranica

Mirta Maslać

Junak ili čudovište

Durieux, 2018.

Nedavno sam promovirao opširno ovu mladu spisateljicu i njezin roman prvijenac na stranicama Jutarnjega lista. Kao i kod svakog proznoga štiva, uvijek prvo gledam je li obrada primjerena temi. Pisati patetičan izvještaj iz Vrapča svakako je netalentirano, ali sastaviti duhovit roman je posljedica osviještenog talenta. Ukratko, ako vam je i u ludnici dosadno, radoznalim će vas učiniti ovo štivo, u kojem se pripovjedačica upušta u nenametljivu introspekciju vlastita “luđaštva”, a drugove oko sebe koji su pukli promatra oštroumno poput kakvog staroga, iskusnog pripovjedača.

Na temelju ovoga romana mogla bi se podjednako snimiti ozbiljna drama i dizajnirati humoristički sitcom nalik “Našoj maloj klinici”.

Upozorenje: samo za koncentrirane

240 stranica

Sándor Márai

Knjiga o travama

Ocean&More 2016.

Dakle, taj je gospodin vjerojatno najvažniji mađarski pisac u dvadesetom stoljeću, a mađarska je književnost, osobito roman, pet puta razvedenija od hrvatske.

Sándor Márai je pisac slavan u zapadnoj kulturi, pisao nije mnogo, od 1949. do slobodne smrti 1989. živio je u SAD-u, u nas je i u Srbiji dosta prevođen, njegov glas nam nije nepoznat, a ovdje reklamiramo knjigu koja može poslužiti kao svojevrstan uvid u blago stoicizma koji ovaj na koncu nesretan čovjek ostavlja kraj puta.

Marai nije self-help pisac, i ne pruža ova knjiga recepturu za bilo kakvu utjehu. Ona otrežnjuje na često neugodan ali ne i bolan način. Čitatelju je jasno da se pripovjedač bori za vlastitu slobodu, a drugima nudi - njihovu borbu.

Upozorenje: Depresivan poput Ciorana, nije za mlade

Darko Cvijetić

Ježene kožice

vrijeme 2017.

Hrvatska javnost gotovo ništa ne zna o ovome bosansko-hercegovačkom pjesniku, naturalistu, moralnoj vertikali srpske kulture u BiH. Redatelj i dramaturg iz Prijedora, za cijelu je južnoslavensku kulturnu sredinu važan kao antiratni pjesnik, kao hrabar umjetnik, svjedok genocida koji je njegov narod, u njegovu kraju, proveo nad Bošnjacima i Hrvatima. Štivo za ratne veterane, za ljubitelje slikovite i opore poezije, za suosjećajne, za one koji ne žele zatvoriti oči pred tuđom nevoljom.

Upozorenje: Nije za nervozne ljude.

Godišnji odmori idealno su vrijeme za čitanje, a posebno ako ih provodimo na plaži. Mnogima je knjiga neizostavni dio prtljage koju nose na more i sunčajući se pročitaju i po nekoliko naslova. Našli kolumnisti donose popis knjiga koje treba pročitati ovoga ljeta na plaži - od krimića, preko romana, horora, publicističkih naslova pa sve do self help priručnika. (priredila Z. Korljan)

Jurica Pavičić

Krimići

1. Oštri predmeti,

Gillian Flynn

Pod ruku s novom HBO-ovom serijom možete čitati i knjigu po kojoj je nastala, fenomenalni prvijenac tada još nepoznate Flynn. Priča o novinarki koja iz rodnog mjesta u missouriju izvještava o nizu nestanaka tinejdžerki pretvara se u mračni, ljepljivi southern gothic pun jezivih obiteljskih tajni.

2. Ciganin ali najljepši

Kristian Novak

Riječ je o knjizi koja je - bar za mene - obilježila ovu dekadu u hrvatskoj prozi. Novakova knjiga oko rudimenta krimi zapleta gradi priču o suvremenom Međimurju, poratnoj Hrvatskoj, o Romima, Hrvatima i Sirijcima, a sve je to sklopljeno poput perfektnog mehanizma i ispisano na bogatstvu idioma od međimurskog kajkavskog do dva ili tri slenga. Zanatski masterpis!

3. Suša

Jane Harper

Knjiga australske autorice razmjerno je klasično whodunnit smješten u bezvodnu žegu gradića u centralnoj australskoj pustinji. To je žanrovski ortodoksna, ali zanimljiva knjiga finih likova.

4. Dijete

Fiona Barton

Leš djeteta pronađen na londonskom gradilištu povezuje tri ženska lika i tri različite epohe u ovom izvrsnom mystery thrilleru s jakom primjesom feminizma. Nama novinarima zanimljivo je i to što Barton u romanu donosi i jedan od najtočnijih prikaza suvremenog novinarstva.

Milana Vuković Runjić

Romani

1. Ljubav u doba kolere

Gabriel Garcia Marquez

Stilom, radnjom, ritmom, možda najbolji roman na svijetu, osim za one alergične na magični realizam i hispanoameričku bujnost.

2. Zlatni paviljon

Yukio Mishima

Opasno, štivo iz nama nikada dovoljno jasne civilizacije, kojoj ne trepa edipova sfinga za postavljanje teških pitanja.

3. Ljubavnik

Marguerite Duras

Esencija ljubavnog romana: kratko, duboko, kobno. Iz razrijeđenog “ljubavnika” može se skuhati ljubavna književnost cijele europe.

4. Majstor i Margarita

Mihail Bulgakov

Da nije bilo Staljinove represije, ne bi ni ovo remek-djelo niknulo. Samo istinski nesretan pisac može napisati nešto ovako istinski dobro.

Davor Špišić

Horor

1. Carrie

Stephen King

Prošlo je 44 godine od kada je kralj horora napisao svoj romaneskni prvijenac uklesavši se u klasike žanra. Krvava priča o introvertiranoj djevojci Carrie White koja telekinetičkim sposobnostima kažnjava brutalni svijet oko sebe od fanatične religiozne majke do tinejdžera koji ponižavaju drukčije.

2. Rosemaryna beba

Ira Levin

Nerealizirani mladi glumac Guy Woodhouse i njegova žena Rosemary svježe su vjenčani i useljavaju u stan u tajanstvenoj staroj zgradi. Svijanje obiteljskog gnijezda i beba na putu, djeluju poput idile dok se mračne sile ne umiješaju... Genijalni postgotski roman američkog pisca Ire Levina poigrava se stereotipima braka, roditeljstva i karijere, pretvarajući ih u poligon jeze. Djelo je predložak za kultni film Polanskog.

3. Bapske priče

Đurđica Stuhlreiter

Prividom obiteljske idile koja degenerira u mračne manifestacije zla bavi se osječka spisateljica u svom odličnom horor debiju. Roman svoju napetost i slojevitost temelji na međugeneracijskim sukobima i obiteljskom nasilju koje potmulo ječi iza zidova doma. Poznatija kao spisateljica literature za mlade, autorica ovdje superiorno barata naturalizmom nasilja i užasom njegovih posljedica.

4 Durgina kuća

Jelena Hrvoj

Osebujna autorica, jedna je od rijetkih na hrvatskoj sceni koji sustavno proizvode horor žanr. “Durgina kuća” je poslastica. Tri junakinje već u djetinjstvu su iskusile magmu zlostavljanja na svojoj nevinoj koži. To će kasnije izazvati brutalnu spiralu zločina. U tmastom, mahnitom ozračju disfunkcionalnih obitelji autorica je ispisala briljantan katalog društvene patologije.

Željko Ivanjek

Publicistika

1. Predsmrtni dnevnik

Igor Mandić

Izvan kritičkog i socio-kritičkog opusa Mandić je, srećom napisao više autobiografskih knjiga. Ovaj dnevnik još je jedan njegov “uz dlaku” pregled hrvatskog stanja duha.

2. 1941. Godina koja se vraća

Slavko Goldstein

Remek-djelo autobiografske proze na temu Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Pismo Goldsteinova oca, koje je Vinko Nikolić sačuvao, može promijeniti i čitaoca.

3. Razgovori s Krležom

Predrag Matvejević

Već klasično djelo koje je u vrijeme objave promijenilo odnos sredine prema velikom piscu. Mogao je to učiniti jedino Matvejević, koji je kasnije pokazao da se jedna ljepota duha mjeri drugom, i da je posrijedi uvijek misao.

4. Pospremanje

Georgij Paro

Kazališni redatelj koji je učinio drugačijim doživljaj Krležinog dramskog opusa, ambijentalnog i uopće teatra. Istovremeno, sjajan pisac koji je umjetničku oporuku ispisao dugo prije odlaska.

Bruno Šimleša

Self help priručnici

1. Nova zemlja

Eckhart Tolle

U svijetu duhovnosti ima dosta površnih knjiga pa je uvijek pametno vratiti se jednom od bardova te literature. Promišljeno, praktično, bez revolucionarnih obećanja, Tolle objašnjava kako nadići niske porive svog ega i otkriti svoju duhovnu prirodu.

2 Moć nesavršenosti

Brene Brown

Idealna knjiga za sve koji osjećaju da nikad nisu dovoljno dobri, za sve koji misle da moraju biti savršeni da bi zaslužuli ljubav i prihvaćanje, za control freakove... Ma zapravo, idealna knjiga za sve ljude koji ozbiljno shvaćaju osobni razvoj i vlastiti život.

3, 4 Kad je Nietzsche plakao I Smisao života - priče o psihoterapiji

Irving d. Yalom

Irvin Yalom je američki psihijatar i definitivno moj nadraži autor kojeg, nažalost, nijedan hrvatski izdavač nije ozbiljno shvatio. “Kad je Nietzsche plakao” je beletrističko remek-djelo u kojem se autor poigrava idejom kako bi izgledala nietzscheova psihoterapija. Odlično štivo za sve koje vole psihologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:09