GEORGE R.R.MARTIN

Izašla je monografija Svjetovi Georgea R. R. Martina – Nadahnuća za Igru prijestolja

Svjetovi Georgea R. R. Martina

 /Lumen
‘U ovoj će monografiji obožavatelji Martinova svijeta iz serijala Igra prijestolja, snimljenog prema fantasy-serijalu Pjesma Leda i Vatre, otkriti kako je taj svijet nastajao‘

Izašla je monografija Svjetovi Georgea R. R. Martina – Nadahnuća za Igru prijestolja Toma Huddlestona. Ta knjiga, opremljena s više od 180 fotografija sa seta uspješnog HBO-ova serijala Igra prijestolja i reprodukcija umjetničkih djela, objavljena je u hrvatskom prijevodu Marka Marasa u izdanju Lumena

Serijal golemih razmjera

George Raymond Richard Martin, autor Igre prijestolja i ostalih romana iz serijala Pjesma Leda i Vatre, izmaštao je svijet kakav nije stvorio nijedan drugi autor fantasyja, navodi izdavač. Priča o tome kako je sin lučkog radnika iz Bayonnea u New Jerseyju zavladao žanrom fantasyja, kako u književnosti tako i na malim ekranima; zvuči jednako nevjerojatno kao priče koje on piše, tvrdi u uvodnom poglavlju autor knjige.

Bogato ilustrirana, neslužbena i neautorizirana monografija otkriva kako je ljubav prema pričama – koja je počela u mladosti sa stripovima o superjunacima i nastavila se znanstvenom fantastikom, hororom, fantasyjem i povijesnim epovima – dovela Martina do stvaranja fascinantnog svijeta Pjesme Leda i Vatre, drugog najpopularnijeg fantasy-serijala svih vremena (nakon Gospodara prstenova) s više od 90 milijuna prodanih primjeraka.

Početna zamisao o pripovijetci koja započinje pronalaskom mladunčadi strahovuka vrlo brzo je eksplodirala u serijal golemih razmjera s radnjom nadahnutom raznim povijesnim događajima, filmovima, stripovima, videoigrama i prozom drugih autora, primjerice J. R. R. Tolkiena.

Martin opisuje Igru prijestolja i njezine nastavke – Sraz kraljeva, Oluju mačeva, Gozbu vrana i Ples zmajeva, koji čine nedovršenu seriju opsežnih romana (godinama očekujemo završnicu Vjetrovi zime) pod zajedničkim naslovom Pjesma Leda i Vatre – kao svoj pokušaj da "realizam povijesne proze poveže s čarolijom i divotama najboljeg fantasyja".

image

Svjetovi Georgea R. R. Martina

/Lumen

Planetarni uspjeh koji ne jenja

Monografija Svjetovi Georgea R. R. Martina – Nadahnuća za Igru prijestolja podijeljena je u četiri dijela: Sjever, Krunski posjedi, Zapad i Jug te Istočne Zemlje. Prvi dio Sjever opisuje Zid, Oštrozimlje i Željezno otočje; drugi dio Krunski posjedi podsjeća nas na Kraljev Grudobran, Zmajkamen i Blizance. Bacačeva Hrid, Visovrt i Ravan te Dorne opisani su u trećem dijelu Zapad i Jug, a Slobodni gradovi, Vaes Dothrak i Zaljev trgovaca robljem i onkraj njega opisani su u posljednjem dijelu Istočne zemlje.

"U ovoj će monografiji obožavatelji Martinova svijeta iz uspješnog HBO-ova serijala Igra prijestolja, snimljenog prema fantasy-serijalu Pjesma Leda i Vatre, otkriti kako je taj svijet nastajao, i u književnosti i na setu, a svakako će biti poticaj za čitanje onima koji tek trebaju otkriti ovaj svijet fantasyja, prepun ljubavi, strasti, okrutnosti i prijateljstva, realan i toliko uvjerljiv da i ne može biti uvjerljiviji. Neizmjerno smo ponosni na to što je Lumen jedan od 46 nakladnika iz cijelog svijeta koji su sudjelovali u prvom izdanju ove veličanstvene knjige", ističe urednica monografije i glavna urednica Lumen izdavaštva Miroslava Vučić.

Romani Georgea R. R. Martina i njihove ekranizacije, s mnoštvom likova i spektakularnih prizora i događaja već desetljećima zaokupljaju maštu čitateljā širom svijeta, dodaje urednica knjige.

image

Svjetovi Georgea R. R. Martina

/Lumen
image

Svjetovi Georgea R. R. Martina

/Lumen

Zastrašujući broj likova

Kako navodi autor knjige, Pjesma Leda i Vatre trenutačno ima 1 770 000 riječi što je triput više od Martinova ljubimca, Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena, a i pola milijuna više od cijele Proustove Potrage za izgubljenim vremenom. Istina, Huddleston podsjeća da u žanru fantasyja postoje dulje serije – ciklus Riftwar Raymonda E. Feista sadržava 30 knjiga, a nedovršeni ciklus Xanth Piersa Anthonyja ima čak 45 nastavaka, ali teško ćete naći serijal koji je toliko epski i toliko zamršen – prava pravcata golema tapiserija isprepletenih priča i karizmatičnih likova.

"Imam najveću zbirku likova u književnosti", ponosno ističe Martin. Ta golema lepeza likova, koji su brižljivo popisani na kraju svakog nastavka, možda izgleda zastrašujuće novim čitateljima, ali Martinovo je opravdanje jednostavno, smatra Tom Huddleston.

"Ako želiš predstaviti neku složenu situaciju, ne možeš je cijelu ispričati s gledišta jedne osobe", rekao je za Austin Chronicle, a onda je usporedio razmjere svojih knjiga s povijesnim sukobom kao što je Prvi svjetski rat: "Postoji li neki pojedinac koji ima središnje mjesto u Prvom svjetskom ratu? Ne. Treba vam netko na istočnoj fronti, netko na zapadnoj fronti, možda neki pacifist koji se protivi ratu ili komunist, pa vam treba ruski car, engleski kralj ili premijer... Treba vam širok raspon ljudi. Tako je i ovdje bio potreban velik broj ljudi da priča bude grandiozna."

{embed_photo_jl}3472121{/embed_photo_jl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:55