NOVA KNJIGA

DRAGO HEDL O NOVOJ KNJIZI I SPISATELJSKOM POZIVU 'U literaturi kao i u novinarstvu vodi me politički angažman'

 Darko Tomaš/CROPIX
Novinar Jutarnjeg upravo je objavio 2. dio svoje Osječke trilogije

Dan nakon promocije njegove nove knjige Ispovjedna tajna, razgovarali smo s autorom, našim redakcijskim kolegom Dragom Hedlom, o njegovoj spisateljskoj angažiranosti, plodnosti i radosti, a na našu radost najavio nam je - još novih romana.

Literarne ambicije imali ste i u jako mladim godinama - zašto se niste odmah njima posvetili?

- Zato što sam upao u brzicu, divlju rijeku koja se zove novinarstvo. Ponijela me matica i još me uvijek nosi, ali posljednjih godina ipak nekim malo mirnijim vodama. Tako da sam se vratio “korijenima”, mada je novinarstvo i dalje moja istinska ljubav. Dokle će funkcionirati taj odnos “supruga-ljubavnica” ne znam, ali meni je važno da se ne osjećam kao netko tko istodobno vara oba partnera.

Sada jako puno pišete, nemate problema s inspiracijom... želite nešto nadoknaditi?

- Inspiracija nije problem, problem je vrijeme. Ali kako je vremena koliko jest, a zapravo nitko od nas ne zna koliko ga stvarno imamo, kad ga već ne mogu produžiti, nastojim ga racionalno rasporediti. U glavi je nekoliko romana koji čekaju red. Ne znam koliko ću ih - ne inspiracije radi, već radi vremena - stići napisati. Zato sam možda ubrzao pisanje pa su tri romana izašla u manje od dvije godine.

Dobro na kraju “Ispovjedne tajne” pobjeđuje. Je li to zato što je nekako u prirodi krimića da se na kraju sve vrati u normalu, ili ste vi takva osoba kod koje dobro mora pobijediti?

- Vidjet ćemo na početku trećeg dijela trilogije da zlo ipak nije pobijeđeno. Glavni negativac, političar Horvatić, opet se izvukao, kao i prvi put. Politika je čarobna rijeka. Tko je u njoj ne mora nužno znati plivati da bi se održao na površini. Ako slučajno zna plivati - a moj junak, političar Horvatić zna - to mu daje gotovo nadnaravne moći. Izvukao se iz situacije koja je običnom smrtniku bezizlazna. I to po drugi put. Tako da će, u trećem dijelu trilogije, i novinar Stribor Kralj i policijski inspektor Vladimir Kovač imati itekako posla da bi dobro na kraju pobijedilo.

Na promociji je najavljeno da će se trilogija rasplesti u Kijevu. S obzirom da svijet vaših krimića postaje sve nemilosrdniji i zauzima sve veći prostor, pomalo je i jasno zašto. No, kako ste to zamislili?

- Da, rasplet trilogije, konačna zamka iz koje se neće izvući moj negativac, političar Horvatić, dogodit će se u Ukrajini, u Kijevu. On će, kako se vidi iz prva dva dijela trilogije, postati ministar unutarnjih poslova. Takvog čovjeka, naravno, dok je na funkciji, nemoguće je uhititi u Hrvatskoj jer on drži mnoge tajne ključeve. Pa će mu se to dogoditi u Ukrajini i stvar se više neće moći zataškati. Više od toga ne mogu vam reći, da se ne nauljuti moj izdavač.

Smatrate li se angažiranim piscem i smatrate li da književnost općenito mora biti angažirana?

- Ne bih si laskao da sam angažirani pisac, ali nastojim pisati angažirano. Moji romani, drago mi je da je to i kritika primijetila, imaju i snažnu kritičku notu prema društvenim anomalijama - korupciji, kriminalu, pohlepi, beskrupuloznosti, potpunom pomanjkanju empatije. Zato bih “Izbornu šutnju” i “Ispovjednu tajnu” radije svrstao u političke trilere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:58