NEOČEKIVANA VIJEST

OTIŠLO U PRETINAC SA SMEĆEM Književnica koja je osvojila nagradu od milijun kuna bila je uvjerena da se radi o prijevari

 Michael Coghlan / Flickr
Helen Garner bila je jedna od devetero dobitnika, i nije bila jedina koja je sa skepsom dočekala sretnu vijest

Australska književnica Helen Garner bila je uvjerena da je netko želi prevariti kada je u svom e-mail odjeljku s gdje završavaju neželjene i reklamne poruke vidjela e-mail u kojem je netko sa Sveučilišta Yale obavještava da je dobila nagradu i da treba poslati svoj broj telefona. No, kako se radilo o 150 tisuća američkih dolara (više od milijun kuna), Garner je ipak zvala svog nakladnika i potom kontaktirala Yale, gdje su joj potvrdili da je ona doista osvojila književnu nagradu Windham-Campbell .

Helen Garner bila je jedna od devetero dobitnika, i nije bila jedina koja je sa skepsom dočekala sretnu vijest. Irska dramatičarka Abbie Spallen mislila je da se radi o prijevari, a kanadska dramatičarka Hannah Moscovitch zamalo da nije preslušala poruku na svojoj telefonskoj sekretarici, na kojoj je bila snimljena obavijest da je osvojila nagradu.

Nagrada je ustanovljena prije tri godine donacijom pokojnog pisca Donalda Windhama, u sjećanje na njegovog partnera Sandyja M. Campbella, te godišnje počasti devet pisaca koji pišu na engleskom jeziku.

Posebnost nagrade leži u tome da nema prijava, već članovi žirija sami i anonomno odlučuju kome će dodijeliti nagradu.

Helen Garner autorica je knjige 'The House of Grief' ('Kuća žalosti') koja prati suđenje čovjeka osuđenog da je namjerno utopio svoja tri sina tako što je zavezao automobil u branu.

Mnogim nagrađenim piscima svota od 150 tisuća dolara daje priliku da se posvete pisanju bez egzistencijalnih briga svakodnevnog preživljavanja, pa tako i za Helen Garner koja je izjavila da joj je to "dalo srca da nastavi dalje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:28