NA TRIBINI S JO NESBOM

‘Pisci pišu o sebi i o svom životu čak i kad pišu žanrovsku prozu’

 Neja Markičević/CROPIX

- Čuo sam danas na radiju da u Hrvatsku dolazi Jo Nesbø. Jučer sam to isto čuo za Beyoncé. Lijepo je biti u takvom društvu - protokolarni govori znaju biti dosadni, ali norveški veleposlanik Henrik Ofstad sve nas je nasmijao kada je u četvrtak u Cineplexxu predstavljao pisca Jo Nesbøa, koji je kao gost Noir Festivala sudjelovao na tribini sa spisateljicom Mimom Simić.

Govoreći o novom valu skandinavskog noira, Nesbø je rekao kako je to samo etiketa kako bi se knjige bolje prodavale, ali i kako mu se čini da danas svaki drugi mladi talent u Norveškoj piše krimi žanr. On sam, pak, pisati je počeo nakon uspješne glazbene i brokerske karijere, no ne doživljava se zvijezdom, iako je prodao 15 milijuna knjiga koje su prevedene na 40 jezika.

- Moji romani nisu dokumentarci o Oslu, ali ja sam poput lešinara. Moj Oslo je poput Batmanovog Gotham Cityja, koji je pak mračnija verzija New Yorka, no moje priče nisu o korumpiranim društvima, nego o korumpiranim pojedincima - rekao je Nesbø, a na pitanje koji su pisci najviše utjecali na njega, odgovorio je kako je na njegovu generaciju pisaca više utjecao film nego knjige, što se, kako je rekao, vidi i po strukturi njegovih romana. Najviše voli filmove Francisa Forda Coppole i Martina Scorsesea, a upravo će Scorsese režirati film po njegovom romanu “Snjegović”.

- Pisci pišu o sebi i o svom životu čak i kad pišu žanrovsku prozu - zaključio je Nesbø, a na kraju tribine nam je čak i zapjevao i u pratnji basista odsvirao nam jednu pjesmu koja je zvučala kao tugaljivi folk-rock na norveškom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:32