NOVO PRIZNANJE

Čitatelji časopisa ‘Elle‘ u Francuskoj nominirali su ‘Mater Dolorosa‘ Jurice Pavičića za najbolji krimić

Jurica Pavičić

 Vojko Basic Cropix/Cropix
Pavičićev najnoviji roman ‘Žigice‘ objavljen je ove godine u izdanju izdavačke kuće Stilus

"U ranu jesen 2022. Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju. Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman. Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu. Neće proći dugo dok se ne dozna da je riječ o tijelu sedamnaestogodišnje Viktorije Zebe, kćeri jedinici iz ugledne obitelji. I dok policija, pritisnuta bijesom javnosti, medija, ali i moćnih poznanika obitelji Zeba, užurbano pokušava privesti počinitelja, sudbine dotad međusobno nepoznatih ljudi zauvijek će se ispreplesti…", stoji u opisu romana pisca, kolumnista i filmskog kritičara Jurice Pavičića "Mater Dolorosa", koji su čitatelji francuskog časopisa Elle upravo nominirali među najbolje krimiće objavljene ove godine u Francuskoj.

Roman je na francuski preveo Olivier Lannuzel (francuski prijevod objavila je izdavačka kuća Agullo), koji je na taj jezik preveo i višestruko nagrađivani roman "Crvena voda".

Za "Crvenu vodu" Pavičić je 2021. godine u Lyonu proglašen laureatom Prix Le Point du Polar européen. Nagrada je to koja se od 2003. dodjeljuje za najbolji europski detektivski roman - triler ili noir koji je napisan na francuskom ili objavljen u francuskom prijevodu.

Francuski je prijevod osvojio i Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021. te nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Za "Crvenu vodu" autor je primio i nagradu Prix Mystère de la critique (nagrada kritike za najbolji strani krimić 2022).

Isti roman dobitnik je i nagrada Ksaver Šandor Gjalski te Fric za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2017. godini.

Pavičićev najnoviji roman "Žigice" objavljen je ove godine u izdanju izdavačke kuće Stilus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:33