NAGRAĐIVANI IZDAVAČ

Biblioteka 'Na tragu klasika' u novom ruhu

 Nina Đurđević/CROPIX

Tri uzastopne nagrade Kiklop za biblioteku godine, te nagrade za dizajn i prijevode neka su od priznanja koje je dosad dobila biblioteka Na tragu klasika izdavačke kuće Disput. Na njihovoj listi autora su Stogoff, Gombrowicz, Pelevin, Shepard, Cohen, Jarry, Banville, Genet, Pasolini, Le Clezio, Leroy. Pokretači i urednici ostali su dosljedni svojim prvobitnim zamislima, pa je Na tragu klasika postala važna i prepoznatljiva biblioteka prijevodne beletristike koja ispunjava praznine u prijevodima klasičnih imena svjetske književnosti, ali našoj publici predstavlja i nove suvremene autore, nerijetko dobitnike prestižnih nacionalnih ili svjetski relevantnih priznanja kao što su Nobel, Goncourt ili Booker.

- Urednica biblioteke Irena Lukšić voli reći da je seriju Na tragu klasika zamislila kao prostor u kojem će čitatelj naći djela koja se po svojim umjetničkim vrijednostima nameću kao norma dobrog ukusa, kao izvor estetskog užitka i bogata riznica životne mudrosti. Kao izdavač vjerujem da smo u proteklih sedam godina sa 63 dosad objavljena prijevoda probranih naslova svjetske proze u dobroj mjeri opravdali taj naš zajednički naum - govori Josip Pandurić, vlasnik izdavačke kuće Disput.

Abadžićeve naslovnice

Stalne dizajnerice Dora Bilić i Tina Müller za sedmu godišnjicu osmislile su redizajn biblioteke pa prva dva ovogodišnja naslova “Ludwigova soba” Aloisa Hotschniga i “Pothvat za kraljicu” Roberta Asbacke nemaju više minimalistički crno-bijeli štih. Nastavljena je suradnja s uglednim fotografom Stankom Abadžićem čije su fotografije na naslovnicama sada u boji. - Biblioteku smo jednostavno poželjeli osvježiti, unutar istoga koncepta propitati mogućnosti pomaka - ističe Pandurić.

U Hrvatskoj nema puno prepoznatljivih bibliotečnih nizova. Inicijativa nije nedostajalo, ali malo koja od njih opstane dovoljno dugo da ime biblioteke postane jednako važno kao i naslovi koji se u njoj izdaju. - Zasnovati biblioteku znači odlučiti se na maratonsku utrku čiji se najveći dio odvija izvan dosega reflektora i kamera.

Maraton za izdržljive

Čini mi se da većina izdavača nije spremna na taj napor jer tom pothvatu stalno prijeti realna opasanost odustajanja, a i kudikamo je jednostavnije nizom sprintova na brzinu pobrati lovorike. Motiviranju pak izdavača da na dugoj pruzi okušaju svoju izdržljivost i provjere jesu li odabrali pravi tempo, sigurno neće pridonijeti prošlogodišnja odluka organizatora nagrade Kiklop da bez ikakve suvisle argumentacije ukine kategoriju “biblioteka godine”. Doista šteta, jer mi kao trostruki, i posljednji, uzastopni dobitnici te nagrade znamo da nam je svaka značila i više od onih čaša vode koje maratoncu na okrepnim stanicama daju neophodnu snagu da nastavi - naglašava Pandurić i dodaje kako će 2011. biti “francuska” godina biblioteke. Među planiranim naslovima je roman Gwenaelle Aubry “Nitko” (nagrada Femina 2009), novi roman već poznatog autora Gillesa Leroya “Zola Jackson” te roman dobitnice Goncourtove nagrade 2009. godine Marie Ndiaye “Tri snažne žene”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:24