NOĆ KNJIGE

Bez ljubavi prema čitanju nema ni društva znanja

ZAGREB - Središnji događaj sinoćnje manifestacije Noć knjige održao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje se razgovaralo o poziciji knjige danas i njenoj budućnosti u hrvatskom društvu. Slabi autorski honorari, loša distribucija i manjak sluha za knjižare u manjim zajednicama, navedeni su kao najčešći problemi, dok su kao najveća boljka istaknute slabe čitalačke navike:

- Čitanost je temeljni problem u Hrvatskoj, a poticanje na čitanost prvi je mehanizam koji moramo razviti. Drugi mehanizam je distribucija putem knjižara, ali i putem knjižnica. U lokalnim upravama u gradovima i manjim mjestima trebaju postojati niži zakupni najmovi za knjižare. One su mjesto druženja i treba im omogućiti da unutar svog sklopa imaju mali dio namijenjen za kavanu i čitanje novina, kako bi ljudi stekli naviku dolaska u knjižare - izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Zanimljiva škola

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ukazao je na istraživanje OECD-a prema kojem čak 80 posto učenika ne smatra da im je hobi čitanje, 25 posto kaže da im je čitati dosadno, a na rang-ljestvici 65 zemalja u kojima se najviše čita, Hrvatska je tek na 36. mjestu.

- Ako želimo da Hrvatska postane društvo znanja, poput Finske koja je na prvom mjestu, moramo više čitati, a da bi se to ostvarilo, moramo djeci omogućiti da škola bude zanimljivija, promijeniti ono što se uči i kako se uči, a onda ćemo biti i konkurentnije društvo - rekao je Jovanović.

A u više zagrebačkih knjižnica jučer su čitatelji imali priliku družiti se s piscima u kasnim večernjim satima. U knjižnici Tina Ujevića, pred brojnom publikom, svoj novi roman “Kalendar Maja” predstavio je jedan od najčitanijih hrvatskih književnika, Zoran Ferić. Otkrio je kako u romanu postoje određeni autobiografski elementi, poput lika oca.

- Cinizam i groteska način su da pobjegnem od tuge koje se patološki bojim - otkrio je, među ostalim, Ferić čitateljima.

A u zagrebačkoj knjižari Planetopija organizirano je potpisivanje knjige “Sjeverozapadni vjetar” jednog od najtalentiranijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije Zdenka Bašića.

Skandinavski krimić

Široj javnosti poznat kao autor animiranog filma “Guliver” te ilustrator Andersonovih i Grimmovih bajki, Bašić je svoj autorski prvijenac posvetio mitološkim bićima Zagrebačkog gorja. Na druženju u prepunoj knjižari Planetopija Bašić je otkrio da za jesen priprema novu knjigu naslovljenu “Mjesečeve sjene” kao nastavak njegove prve knjige koja je u samo tri mjeseca doživjela svoje drugo izdanje.

Na tribini “Načela kriminalističkog istraživanja u romanu i stvarnosti” održane u knjižari Tisak medija, predstavljen je roman danskog pisca Jussija Adler-Olsena - “Žena u kavezu”. Knjiga koja je izdana u više od 25 zemalja diljem svijeta vrhunski je primjerak skandinavskog trilera o policijskom inspektoru Carlu Mřrcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu.

A u Šibeniku je u knjižari Matice hrvatske upriličeno druženje s Ivom Brešanom, što je izazvalo veliki interes publike. Noć knjige je prvi put održana u Hrvatskoj, i to u 48 gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:04