IZ PRVE RUKE

AUTOBIOGRAFIJE HRVATSKIH PISACA 'Biografija jednoga pisca može čovjeku promijeniti život'

 Tomislav Krišto / Cropix
Autobiografije književnika su važne jer iskazuju društvene i političke prilike svoga vremena, kazao je urednik knjige Božidar Petrač

ZAGREB - Prvi svezak trosveščane knjige Vinka Brešića "Iz prve ruke - Nove autobiografije hrvatskih pisaca" predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O knjizi su govorili urednik knjige Božidar Petrač, književnica Julijana Matanović i autor Vinko Brešić.

Po Petračevim riječima autobiografije književnika su važne jer donose zapise pisaca o svome vremenu. "One su i duh vremena jer iskazuju društvene i političke prilike svoga vremena", rekao je i podsjetio kako mnogi autori u njima pišu o političkim torturama koje su proživjeli.

Ocijenio je kako Brešić ne trpi isključivost te dodao da su knjizi podjednako zastupljeni članovi Društva hrvatskih književnika (DHK) i Hrvatskoga društva pisaca (HDP).

Matanović smatra kako biografija jednoga pisca može čovjeku promijeniti život. U ovim zapisima autori ponekad ističu važne godine svojih biografija, a iz kojih se može vidjeti i nit poetike samih pisaca, rekla je dodavši kako se u njima može vidjeti i stanje određene književnosti.

Smatra kako će ova knjiga teoriji književnosti postaviti pitanje odnosa fikcije i fakcije.

Po Brešićevim riječima hrvatski književnici se prema pisanju svojih autobiografija odnose u širokom krugu dviju krajnosti - od odbijanja pisanja kao nevažne teme do pisanja kojem pridaju veliko značenje.

U prvom svesku objavljene su 31 autobiografija od stotinjak pristiglih.

Knjigu "Iz prve ruke - Nove autobiografije hrvatskih pisaca" (486 str.) je objavio zagrebački nakladnik Alfa.

Hrvatski književni povjesničar Vinko Brešić (1952.) profesor je na Katedri za noviju hrvatsku književnost na preddiplomskom i diplomskom studiju, a voditelj je Poslijediplomskoga sveučilišnog doktorskog studija kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je više stručnih knjiga, među kojima i knjige "Hrvatski književni časopisi 19. stoljeća - studija & bibliografija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:49