NOVA SEZONA TEATRA NA BRIJUNIMA

‘Shakespeare u Kremlju’ jedina je premijera Ulyssesa

 Srđan Vrančić/CROPIX

Zagrebačka filharmonija otvara 6. srpnja ovogodišnju, 13. sezonu Kazališta Ulysses koncertom “Salsa Filarmonica”, objavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu. Osnivač toga teatra (uz pokojnog Borislava Vujčića) Rade Šerbedžija obratio se novinarima već tradicionalno putem videolinka, istaknuvši da gledatelje ponovno očekuje “jedinstveno kazališno iskustvo“.

Suradnja oca i kćeri

Sezona završava 25. kolovoza, a prva ovosezonska premijera zakazana je za 2. kolovoza. Posrijedi je tekst poznatog scenarista i doajena Ive Štivičića “Shakespeare u Kremlju”. Režiju potpisuje, također već tradicionalno za teatar na Brijunima, Lenka Udovički, umjetnička voditeljica Kazališta Ulysses. Dakako i lokacija je tradicionalna: austrougarska tvrđava Minor na otočiću Malom Brijunu. Predstavu prave u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada. Štivičiću je to druga suradnja na Brijunima, gdje je prije šest godina zaigrao njegov scenarij “Pijana noć 1918.”, svojevrstna persiflaža slavnog Krležina eseja “Pijana novembarska noć 1918”.

U predstavi će nastupiti neki od ponajboljih hrvatskih i srpskih glumaca, Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Jadranka Đokić, Boris Isaković, Mladen Vasary i drugi. Dramaturgiju potpisuje autorova kći, i sama uspješna dramatičarka Tena Štivičić.

Mjesec srpanj ispunit će reprize “Kralja Leara” i “Odiseja” Gorana Stefanovskog, a u kolovozu reprizirat će se “Pokojnik” Branislava Nušića i Brechtov “Zadrživi uspon Artura Uija”. Čitateljima preporučujemo, prije svega, “Kralja Leara”, najviše zbog naslovne uloge koju već godinama nadahnuto tumači Rade Šerbedžija. To je ujedno jedina prilika da se ovoga našeg klasičnog glumca gleda u teatru. Nastupit će ovo ljeto na Brijunima i kao glazbenik pjevač, budući da je poseban gost na prvospomenutom koncertu Zagrebačke filharmonije, pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog, uz solistički nastup latinoameričkog glazbenika i pokretača latino scene u Hrvatskoj Ricarda Luquea. Aranžmane skladbe napravio je Dubravko Palanović.

I Amira Medunjanin

Književnik Milan Rakovac najavio je program “SubLit Caffe - Vrisak stiha 1913-2013”, pjesničku večer koja će se odražati u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu, 19. srpnja. Dan kasnije, tvrđava Minor na Malom Brijunu ugostit će koncert Amire Medunjanin koja će, pored bosanskohercegovačkih sevdalinki, izvesti i tradicijske pjesme s područja Makedonije i Crne Gore.

Program 13. Ulyssesove sezone dostupan je na stranici www.ulysses.hr, a produkcija je od ove godine najavila i mogućnost online rezervacije i kupnje karata. Sve u svemu, program je dosta skroman. Donosi eto svega jednu premijeru, i to u koprodukciji. Posrijedi je, prije svega, manjak novca, no i ovakav krizni program zadovoljava barem najnužnije kriterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:44