SUVREMENI PLES

SVE BESPLATNO Ples je svugdje oko nas, ali publika ne smije biti inertna

Ove je godine fokus na balkanskim autorima, a namjera je doprijeti do građana, pa su tako sve predstave besplatne

Platforma.hr, pokrenuta kao Platforma mladih koreografa prije 15 godina, ove godine publici donosi niz novosti: sve predstave su besplatne, a program je najbogatiji do sada.

Platforma službeno počinje 21. travnja i trajat će do Svjetskog dana plesa, 29. travnja. Ove je godine fokus na balkanskim autorima, a osim toga publici će se predstaviti domaći i europski umjetnici.

Lajtmotiv od početka

Dolazi čak 13 direktora festivala i plesnih centara iz Europe, koji će vidjeti naše plesače i koreografe, kojima bi to mogla biti prilika za rad na svjetskim pozornicama. Takvo što, kažu pokretačice festivala, bio je lajtmotiv Platforme od samih početaka.

- Ove godine više smo se okrenuli građanima. Predstave su besplatne, pa na njih može doći svatko. Želimo integrirati ples i druga područja - arhitekturu, edukaciju, glazbu... Želimo pokazati da je ples svugdje, a to se, nažalost, ne prepoznaje dovoljno - kažu Larisa Navojec i Tamara Curić, pokretačice platforme.

Ovaj netipični festival održat će se na nekoliko lokacija u gradu, a nastupit će niz umjetnika - od domaćih tu su poznati plesači suvremenog plesa Iva Nerina Sibila, Selma Banich i Irma Omerzo, a publici će se predstaviti i Iva Sveshtarova, Willy Prager, Roberta Milevoj, Kik Melone, Institut za katastrofu i kaos, Martina Nevistić i drugi.

‘Svi marš na ples’

Bit će predstavljena i publikacija 15 godina Platforme, na što su njene pokretačice izrazito ponosne.

- Odlučile smo postavljati pitanja, kao i uvijek, i dati publici na znanje da je također odgovorna za umjetnosti. Umjetnik može izvoditi čuda, ali ako je publika inertna, ništa se neće dogoditi. Pozivamo publiku da se probudi, da shvate svoju odgovornost, da dođu na predstave Platforme i vide nešto drukčije. Na našim predstavama uvijek ima publike, ali želimo doprijeti do ljudi koji nisu obožavatelji modernog plesnog izraza - kažu Larisa i Tamara, koje kažu kako Platforma završava na Svjetski dan plesa, koji se ove godine održava pod sloganom “Svi marš na ples”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 01:15