'NA TRI KRALJA' U HNK

Rasprava o ljubavi kao luda komedija zabune

 Ranko Šuvar/CROPIX

Na početku uvodne scene Alma Prica u ulozi naratora Anonimusa ukratko nas upoznaje s likovima iz Shakespeareove komedije “Na Tri kralja ili kako hoćete” u režiji Aleksandra Popovskog, čija se premijera održava sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Priča se temelji na klasičnom ljubavnom trokutu u kojemu se glavna junakinja, Viola, zaljubljuje u vojvodu Orsina. Kreće za njim u Iliriju, a na istu lađu ukrcava se i njezin brat. Na moru dožive brodolom, lađa se prevrne, no Viola se uspije spasiti.

Eunuh Cesario

Kada se zastor razgrne, vidimo sljedeću scenu: lijepa Viola (glumi je Olga Pakalović) zapletena je u užad koja u ovom slučaju predstavlja nabujalo more (scenografija Numena, koji često surađuje s Popovskim), a sve prati odlična glazba slovenskog synth-pop benda Silence za koju su zaslužni Boris Benko i Primož Hladnik. Viola se povjeri Orsinovu dvorjaninu koji ju je pronašao ( Krunoslav Šarić), koji joj otkrije da vojvoda ( Bojan Navojec) pati za groficom Olivijom ( Iva Mihalić). Želeći se po svaku cijenu približiti vojvodi, Viola odluči postati eunuh Cesario, no u preodjevenu Violu zaljubljuje se sama grofica... Cijela predstava temelji se na travestiji i zamjeni identiteta, a Popovski je novim čitanjem Shakespearea poželio predstavu koja bi bila “rasprava o ljubavi”.

- Iako nas od praizvedbe ovog djela dijeli više od 400 godina, mi smo iz njega pokušali izvući ideje koje su univerzalne, a to je prije svega elaboracija osjećaja ljubavi. U samoj konstrukciji posegnuli smo još za nekim Shakespeareovim djelima, a u predstavu smo uključili i ‘Sonete’ - objasnila je dramaturginja Ana Tonković Dolenčić.

Tekst pun zamki

Makedonski redatelj često režira u Hrvatskoj, no ovo mu je bila prva suradnja s HNK, čijim je ansamblom izuzetno zadovoljan.

- Kada sam tražio tekst po kojem bih radio predstavu, htio sam nešto u čemu nema rata, nasilja, politike, ekonomije i krize i našao sam čudni, bajkoviti Shakespeareov tekst koji je zapravo bajka o ljubavi. Koliko god je taj tekst razigran, on krije puno zamki i najzanimljivije mi je bilo to dekodirati - izjavio je Popovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:04