REKVIJEM ZA UMJETNIKA

PRVA POSTHUMNA IZVEDBA BOWIEJEVA MJUZIKLA 'LAZARUS' Emotivni oproštaj od rock zvijezde i na kazališnim daskama

 Foto: Screenshot Youtube
Redatelj Ivo van Hove izjavio je kako je znao da glazbenik umire te da je pisao i stvarao "poput lava na svojoj samrtnoj postelji"

U spotu "Lazarus", nabijenom simbolikom teme uskrsnuća Lazara, posljednjem koji je snimio s novog albuma "Blackstar", David Bowie vlastito je umiranje pretvorio u umjetnost (poput suvremene verzije Caravaggiovih platana).

Ako je suditi po prvim reakcijama iz East Villagea, a koje prenosi New York Times, u New York Theather Workshopu, na prvoj posthumnoj izvedbi mjuzikla "Lazarus", bilo je vrlo emotivno.

Na samom ulazu u kazalište projicira se fotografija Davida Bowieja, uz riječi pjesme iz mjuzikla kojima glazbenik tumači da će biti slobodan, "poput ptice".

U mjuziklu u kojemu su nove pjesme, ali i one stare, koje su bile vrlo drage Bowieju, protagonist je izvanzemaljac zatočen na Zemlji.

Mjuzikl "Lazarus" napisali su David Bowie i irski dramaturg Enda Walsh, redatelj je Ivo van Hove. Belgijski je redatelj znao da glazbenik umire i izjavio je kako je Bowie pisao i stvarao "poput lava na svojoj samrtnoj postelji".









Riječ je, inače, o nastavku filma "Čovjek koji je pao na zemlju", prema romanu Waltera Tevisa iz 1976. koji je za film adaptirao David Bowie. U filmu je izvanzemaljca Thomasa Newtona utjelovio sam Bowie. U mjuziklu lik gospodina Newtona igra Michael C. Hall.









Thomas Newton, portretiran par desetljeća kasnije, pije džin, gleda televiziju, izoliran u svojem apartmanu, govori s likovima koji postoje samo u njegovoj glavi, i ponavlja: "Ja sam umirući čovjek koji ne može umrijeti". (Inače, na samom početku predstave, Michael C. Hall dočekuje posjetitelje ležeći na podu u nacrtanoj raketi.)









Izuzev Ive van Hovea, većina protagonista predstave, kao i članovi kreativnog tima, nisu znali da je David Bowie bolestan. Svi su zajedno odlučili da neće dodati ništa ni prije niti poslije predstave na temu smrti velikog glazbenika, već su odlučili da njegova "umjetnost govori za sebe". Jedan od glumaca Charlie Pollock čitavu je večer nazvao "katarzom" te dodao kako je "počašćen što je bio dijelom ovog mjuzikla". Kako je mjuzikl odavno rasprodan, već u studenome, publika koja je kupila karte nije mogla ni slutiti kako će biti riječ o prvom mjuziklu nakon smrti Davida Bowieja. Čitav show doživjeli su kao rekvijem za glazbenika.

Iako je posljednja izvedba mjuzikla zakazana za 20. siječnja, kada će se sakupljati novac za neprofitno kazalište u kojemu se izvodi, a koje se nalazi East Villegeu, pojavile su se pretpostavke da će se predstava nastaviti i nakon predviđenog roka. Takvu je mogućnost najavio i jedan od producenata Robert Fox, inače iz Engleske: "Prerano je reći gdje i kada će se nastaviti 'Lazarus'. No, postojao je velik interes za ovaj projekt, i prije smrti Davida Bowieja. Sada je eskalirao. Moguće je da će prva sljedeća stanica, nakon New Yorka, biti London", rekao je, dakle, najavljujući i moguće daljnje europske izvedbe mjuzikla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:49