IVA VISKOVIĆ

'Pronašla sam punk u sebi. To je fantastičan osjećaj'

 Tomislav Krišto/CROPIX

Nakon nastupa u nagrađivanoj predstavi Olivera Frljića “Mrzim istinu!”, u kojoj tumači ulogu Frljićeve mlađe sestre Marine, Makaranka Iva Visković uspješno se prešaltala u rockericu u novoj predstavi “Grupa” kazališta Knap u režiji Marija Kovača (uz večerašnju izvedbu, predstava igra još 16. i 27. ožujka).

U ovoj crnoj kvartovskoj komediji o malim, besperspektivnim ljudima Iva glumi mladu pjevačicu Maju, koja dolazi na audiciju u bend, među ostarjele rockere koji uz njenu pomoć pokušavaju vratiti djeliće nekadašnje “slavne” prošlosti.

- Maja je mlada, ambiciozna, talentirana djevojka koja očekuje puno više od grupe koja ju prihvaća, ali koja ju istovremeno i guši, jer dečki su potrošeni punkeri koji se ne usuđuju ići do kraja, da nastupaju i zarađuju svirkom. Motiv s kojim je došla rasplinjuje se pod pritiskom njenih očekivanja i njihove nemogućnosti da prate njene ambicije. Ona je, pak, za uspjeh spremna na sve.

Falša i vrišti

Tijekom naših proba u garaži mi se strastveno prepuštamo igri i svirci u kojoj ima i falševa i krivih tonova, ali sve je to rock’n’roll. Divna energija kola našom “grupom”, pa tako, nadam se, i publikom - priča Iva, koja se pjevanjem bavi od najranije mladosti. U glazbenoj školi svirala je klavir, još kao djevojčica prijavljivala se na natjecanja u pjevanju i osvajala visoka mjesta, a sa 12 godina u Turbo Limach Showu dogurala je do polufinala pjevajući obrade Alanis Morissette i No Doubt. U ovoj predstavi se, kaže, posebno izguštala:

- Imala sam luksuz pjevati mjesec i pol dana svakodnevno. Svašta sam otkrila o svom vokalu, dala sam si slobodu da falšam, vrištim i da me baš briga. Pronašla sam punk u sebi. Odličan osjećaj! - ističe Iva koja je ne jednom izjavila da glazbu shvaća toliko ozbiljno da joj se želi posvetiti barem onoliko koliko i glumi, a uskoro joj izlazi i prvi singl do kojeg ju je, priča, dovela želja da pjeva nešto svoje, a ne samo obrade.

- Moj kreativni tim, u kojem su još Ante Gelo i Mislav Donaj, radi na singlu već duže vrijeme, ali sad je sve leglo na svoje mjesto i uskoro smo u eteru. Jednom kada skupim dovoljno materijala sigurno ću izdati i album - kaže.

Za sada je Ivin prioritet još uvijek gluma: osim u dvije spomenute predstave glumi i u dječjoj predstavi “Siromah i vrag” kazališta Žar ptica, te u Histrionima u “Mjehuru od sapunice”, a uskoro ćemo je gledati i na velikom platnu, u “Svinjarima”, debitantskom filmu Ivana Livakovića, čija je premijera ovo ljeto u Puli.

Zanima je klasika

- Riječ je o jednoj suludoj društvenoj satiri, a ja igram ulogu televizijske novinarke koja prelazi preko leševa kako bi dobila vijest - otkriva Iva, te dodaje:

- “Mrzim istinu!” je velika mala predstava koja mi je iznimno važna. Dopustila mi je da napokon budem istinski slobodna, otvorena za suigru, opuštena, da volim i da idem do kraja. A kakvu si ulogu želi ubuduće u kazalištu?

- Voljela bih se malo okušati u klasičnim tekstovima, to nisam dugo radila, stalno radim neke nove, postmoderne tekstove, što me pratilo i na Akademiji, a užasno me zanima kako bih se snašla u nekom klasiku; možda to dođe s godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:02