ROK ZA HNK ZAGREB

NOVI INTEDANT U TRAVNJU Ministarstvo: Bit će kako smo s Bandićem obećali

Ministrica kulture Andrea Zlatar i gradonačelnik Bandić najavili su 14. siječnja da će natječaj za intendanta u HNK Zagreb biti raspisan u razdoblju od mjesec dana. Budući da u HNK još nije formirano novo Kazališno vijeće prema izmijenjenom Zakonu o kazalištu (ZOK), hoće li se gore navedeni plan ispuniti?

U Ministarstvu kažu da hoće jer da i stari sastav Vijeća ima pravo raspisati natječaj i da će se stvari dogoditi onako kako su obećali.

- Danas će na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine biti izmijenjeni Statut HNK. Natječaj za intendanta bit će raspisan na sjednici Kazališnog vijeća koja će se održati nakon davanja suglasnosti Skupštine na izmijenjeni Statut. Natječaj će trajati 30 dana, a nakon isteka natječajnog roka, u roku od 45 dana, obavit će se imenovanje intendanta HNK - kažu u Ministarstvu, što bi značilo da će se novi intendant znati najranije u travnju.

Nikakve sankcije

Prema izmijenjenom Zakonu, intendanta HNK Zagreb imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministrice i gradonačelnika. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od podnošenja pisanog zahtjeva ministrice ili gradonačelnika, intendanta imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministrice. Novi intendant, kažu u Ministarstvu, stupa na dužnost kada dobije Odluku Vlade o imenovanju.

Što će se u međuvremenu događati s izborom novog Kazališnog vijeća u HNK? Mnoga su kazališta, pa tako i HNK, probila u Zakonu zadani rok od 60 dana da formiraju novo Vijeće prema izmijenjenom ZOK-u, no kako tvrde u Ministarstvu, zbog toga nitko neće snositi sankcije jer one nisu ni predviđene. U Gradu su neka kazališta, među njima i lutkari, već imala i konstituirajuću sjednicu, međutim za HNK Zagreb, koji ima sedam članova Kazališnog vijeća, dok gradska kazališta imaju pet, izbor Vijeća malo je kompliciraniji. Prema izmijenjenom ZOK-u, većinu članova Vijeća imenuju osnivači, najmanje jedan član bira se iz redova umjetnika, a jedan iz redova zaposlenika.

Kafka u HNK

- Predstavnici Ministarstva su Vladimir Stojsavljević i Krešimir Seletković, a predstavnici Grada su Duško Ljuština i Snježana Abramović Milković. Prema Statutu HNK koji se mijenjao 29. 11., dva člana biraju se iz redova umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika. I ministrica može imenovati jednog od spomenutih predstavnika umjetnika da se se osigura zastupljenost svih ansambala u Vijeću - kažu u Ministarstvu. Što to u prijevodu znači? U HNK Zagreb više je ljudi zaposleno u Operi i Baletu nego u Drami. Može se očekivati da će dva člana koje biraju umjetnici biti pjevač ili muzičar i plesač. Kad krene izbor iz redova svih zaposlenika, opet se može dogoditi da uđe prva violina u Vijeće, a ne netko iz tehnike. A onda ministrica može srušiti plesača ili pjevača iz Vijeća da stavi umjesto njih glumca. Može, ali ne mora ako neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:25