POKRENUTA PETICIJA

Lončar: On nas zastrašuje i zato smo ga tužili Maković: Znaju li oni koliko je tužbi protiv njih

ZAGREB - Grupa zagrebačkih kulturnjaka pokrenula je peticiju za smjenu Zvonka Makovića s mjesta predsjednika skupštinskog Odbora za kulturu.

Potpisnici pisma koje je objavio portal Teatar.hr su Slobodan Šnajder, Snježana Banović, Ivica Šimić, Gordana Vnuk, Tihomir Milovac, Julio Frangen, Mirjana Majurec, Ivana Savić, Iva Mlakar, Andrea Štalcar Furač te Vitomira Lončar.

Među razlozima zahtjeva za smjenu su i to što Maković “u različitim medijima, rječnikom neprimjerenim akademskoj i kulturnoj zajednici, napada i vrijeđa ugledne djelatnike i organizacije u kulturi...”

“Najčešće mu platformom za osobne obračune s (njemu) nepoćudnom zagrebačkom kulturnom scenom i kadrovske slagalice služi privatni tjednik Aktual... Isto tako, u tim napisima predstavlja lažne ili pogrešno interpretirane podatke o poslovanju pojedinih subjekata u kulturi do kojih dolazi koristeći svoj položaj predsjednika Odbora za kulturu. Na taj način privatizira funkciju na koju je postavljen.”

Kadrovska križaljka

Predsjedniku Odbora za kulturu zamjeraju i to što je, kako tvrde, Odbor postao poligonom za obračun s kulturnim djelatnicima koji se ne uklapaju u njegovu kadrovsku križaljku.

Vitomira Lončar, jedna od potpisnica, istaknula nam je kako ona nije inicirala peticiju. Protiv Zvonka Makovića, naime, već je podnijela privatnu tužbu zbog zastraživanja, baš kao što je zahtjev za smjenu uputila na nekoliko različitih instanci u gradu.

- Očito se pojavilo dovoljno ljudi koji ne žele prihvatiti sustav zastrašivanja kakav je na snazi - objasnila je Vitomira Lončar.

Zvonko Maković zahtjev za smjenom komentira ovako: - Peticija intelektualaca na čijem je čelu Ivica Šimić, na začelju Vitomira Lončar, a objavljena je na portalu koji uređuje intelektualka srednje stručne spreme, govori sve o svojem profilu. Ne pratim, dakako, portal na kojemu se peticija pojavila, no čuo sam da je riječ o prostoru koji obiluje tračem. Da je riječ o intelektualcima koji nemaju elementarnoga znanja o demokraciji, pa niti o instituciji neposrednih izbora, govori sve o njima. Mene ovi intelektualci niti su izabrali, niti me mogu smijeniti. Moja aktivna politička djelatnost stara je tek tri godine, a kolumnistička mnogo više od 2o godina. Ne postoji ni trunke kolizije među tim dvjema djelatnostima. Drugim riječima, to što objavljujem u privatnome tjedniku, što sam zastupnik u Gradskoj skupštini i predsjednik Odbora za kulturu, različite su stvari.

Nešto strašno

Ova peticija otkriva, zapravo, nešto strašno, a to je pokušaj limitiranja osobnih sloboda, pa i sloboda izražavanja, a uvođenje verbalnoga delikta. Dakle, nazdravlje! Što se pak tiče navodnih tužbi, ne znam znaju li pojedinci s ove liste koliko je tužbi podignuto protiv njih. Ali to je, dakako, druga tema.

Što sve Maković nije napravio...

U pismu se Makoviću zamjera da nije napravio ono što se od njega očekuje: strategiju kulturnog razvitka Grada, to što se na dnevnom redu nije našla tema povećanja cijene najma prostorija većine organizacija civilnoga društva, što ne postavlja pitanja o manjku kadrova u nekim zagrebačkim institucijama....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:46