KAZALIŠNA SEZONA

KEREMPUH PRIPREMIO BRITKU SEZONU SATIRE Značajni autori o represiji i rastućoj klimi straha

 Kerempuh
''Ko živ, 'ko mrtav' u režiji Dine Mustafića i dramaturgiji Željke Udovičić, 'Bluzeri narodnjaci' u režiji Saše Anočića, 'Maratonci trče počasni krug', 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića i Rajka Grlića...

Satiričko kazalište Kerempuh uspješno je započelo novu sezonu s mnogobrojnim repertoarnim uspješnicama poput predstava 'Političko vjenčanje', 'Made in Hrvatska', 'Jazavac u Kerempuhu', '5žena.com', 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', 'Živio Harms! Čuda postoje', 'Gospođa ministarka', 'Ne igraj na Engleze', 'Spektakluk'...

Najnoviji naslov Satiričkog kazališta Kerempuh ''Ko živ, 'ko mrtav' u režiji Dine Mustafića i dramaturgiji Željke Udovičić u listopadu najavljen je izvedbama 20., 25., 28. i 31. listopada u 20 sati.

Predstava je nastala prema tekstovima trojice zasigurno najjačih autorskih imena u regiji danas, Mate Matišića ('Ne kopaj po groblju, molim te' (noćna mora)), Svetislava Basare ('Martovske Ide') i Hriste Bojčeva ('Zadušnica'). Riječ je dramaturškim glasovima koji bez zadrške zadiru u najbolnija mjesta suvremenog društva, a u predstavi igraju Nikša Butijer, Filip Detelić, Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Luka Petrušić i Branka Trlin – Matula.

Tarik Filipović u najnovijem naslovu Kerempuha ''Ko živ, 'ko mrtav'

Noćna scena 'Kerempuha' u studenom najavljuje premijeru novog projekta 'Chishche lische' pod nazivom 'Bluzeri narodnjaci' u režiji Saše Anočića. Prirodni spoj glazbe i kazališta uzrokovao je 2010. godine pokretanje kućnog kazališnog banda Satiričkog kazališta Kerempuh 'Chishche Lishche', koji čine četiri istaknuta glumca Kerempuhovog ansambla - Ivan Đuričić (saksofon, harmonika, vokal), Hrvoje Kečkeš (bas gitara), Mario Mirković (gitara) i Luka Petrušić (bubnjevi). U ovom bandu kao sjajan vokal i glumačko pojačanje, pridružuje im se i mlada glumica Mia Anočić – Valentić. Izvedbe su im čisti užitak, za publiku oni su majstori kazališne zabave, pa možemo očekivati neodoljiva noćna druženja prepuna smijeha, lude zabave i dobre svirke.

Legendarni Maratonci

Legendarni 'Maratonci trče počasni krug' Dušana Kovačevića stižu na daske Satiričkog kazališta Kerempuh u prosincu. Ovaj kultni naslov režirat će Iva Milošević, trenutno jedno od najzanimljivijih i najtraženijih redateljskih imena u regiji. Već pri samom spomenu naslova komedije 'Maratonci trče počasni krug' javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (´72.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest. Iako godine prolaze, popularnost 'Maratonaca' ne opada pa ovu priča kontinuirano stječe nove obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral.

Priča je to o „najstarijoj balkanskoj obitelji“; toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa - prema riječima samog autora. U ulogama će se naći Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Tarik Filipović, Mia Anočić – Valentić i Ivan Đuričić.

'Kerempuh' u 2016. godini nastavlja s premijernim naslovima koji će progovoriti o svim aspektima represivnih društvenih modela, totalitarizmu i katastrofalnim posljedicama koje prate ukidanje slobode i individualnosti.

>>> FOTOGALERIJA

'Policajce' Slawomira Mrožeka režirat će Miran Kurspahić, a premijera je najavljena u ožujku 2016. Tekst je to koji govori o važnosti permanentne proizvodnje neprijatelja i gotovo na začudan način korespondira s aktualnom svjetskom politikom. Prema toj teoriji, identitet neprijatelja mora biti definiran, ali opet i dovoljno općenit da bi pogodovao procesu projekcije i time sjajno potkrijepio opću društvenu paranoidnost te joj omogućio neslućeni razvoj. Ovisno o društvenim zbivanjima, mijenjaju se i lica neprijatelja. Jednom su to islamisti, drugi put izbjeglice, ponekad stranci, a kada sve od toga izostane – odabiremo jednoga od svojih i borimo se protiv uvijek novih vjetrenjača. Kojem god da se konceptu priklonimo; onom "žrtvenog janjeta" ili zmije koja grize svoj rep – sve nas upućuje na to da se moraju temeljito preispitati mnoge općeprihvaćene istine.

Ironizira očekivanja o vanjskom rješenju problema

U 'Zmaju' Jevgenija Švarca, kojeg će na scenu Kerempuha postaviti Aleksandar Popovski, autor također tematizira represiju i pitanje opstanka ljudskosti unutar fašističkih režima. Kroz fantastičnu prizmu progovara o realnom, alegorija postaje jasna paradigma stvarnosti. Subverzivni, protudržavni i protustaljinistički elementi odmah su prepoznati što dokazuje činjenica cenzure. Ovo je djelo univerzalno i potiče na temeljno propitivanje društvene organizacije, političkog, ekonomskog i socijalnog poretka. Arhetipska pobjeda dobra ne rezultira poništenjem, već samo premještanjem zla. Drama tematizira kontrast osobnog i kolektivnog i ironizira trajna očekivanja o vanjskom rješenju problema. U ovom vremenu antijunaka, ona poziva i proziva – naše autentične glasove, ljudsku vertikalu i empatiju.

Struktura bajke iskorištena je na najbolji mogući način jer se unutar fantazmagoričnih relaciju upisala najdublja ljudska psihologija pa tako ovo djelo ima mitološku snagu te jasne političke i društvene aluzije. Premijera je najavljena za svibanj 2016.

'Ustav Republike Hrvatske' autorskog dvojca Ante Tomić - Rajko Grlić režirat će Vinko Brešan. Priča je to komornog stila, ogoljena na sukob dva karaktera, dvije nacionalnosti, dvije seksualne orijentacije, dva različita svijeta. Ante i Vjeko tako predstavljaju dvije polarizirane točke unutar ove dramaturgije, a njihova spona je Maja, jedini ženski lik i predstavnik tolerantnog i umjerenog svjetonazora. I preko pojma tolerancije, stižemo do same srži tematskog i kontekstualnog bogatstva kojeg ovaj tekst nudi.

RAJKO GRLIĆ: Snimam 'Ustav republike Hrvatske'. Mislim da je komedija najubojitije oružje u borbi protiv svake fašizacije

On se prvenstveno bazira na humornom potencijalu koji proizlazi iz trajno suprotstavljenih karaktera, ali istovremeno je riječ o hrabrom tekstu, o suvremenoj satiri koja kroz nacionalne odnose (one Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o nekim temama koje, nažalost, ne možemo smatrati prevaziđenima unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo. Premijera se očekuje u svibnju 2016.

U pitanju su snažni tekstovi značajnih autorskih imena i vrlo jasno definirano područje interesa koje će zaokupiti Kerempuh tijekom ove kazališne sezone, a to su teme represije, totalitarizma i rastuće klime straha na svim društvenim razinama. Jedna od vitalnih komponenti satire svakako je i angažiranost, koliko god široke bile implikacije tog termina. One se odnose, u najmanju ruku, na pružanje drukčijeg fokusa i hrabrom upiranju u bolne točke, i to one u nama samima. Humor, naravno, smijeh – uvijek, ali ne bez gorčine i druge strane zrcala. Ukratko, propitivanje onoga temeljnog ljudskog u nama bit će repertoarna okosnica Satiričkog kazališta Kerempuh u 2016. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:00