PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

KAZALIŠTIMA UPRAVLJA POLITIKA Tko može reći da Anto Đapić nije radnik u kulturi?

Zakon o kazalištima toliko je nepismen i nelogičan da ti je dovoljna obična građanska, srednjoškolska pismenost da to uvidiš. Svučemo li s njega veo birokratskog blebetanja, ostaje ovo: našim gradskim i državnim kazalištima direktno upravljaju političari na vlasti, stranke, gradonačelnici, župani, ministar kulture i premijer. Čine to putem političke većine u predstavničkim tijelima uz pomoć koje imenuju članove kazališnih vijeća, koja onda, kao parapolitička tijela, njihove odluke kamufliraju u tobože stručne ocjene na temelju kojih političari postavljaju šefove kazališta.

Da je u praksi uvijek u pitanju politička moć dokazuje, eto, činjenica da je u Kazališno vijeće osječkog HNK nedavno imenovan Anto Đapić, notorni političar još od 1991. U Zakonu o kazalištima doduše stoji, u članku 31., da te članove vijeća bira “predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi…”

Ali tko može reći da Anto Đapić nije radnik u kulturi? Ta sve je kultura, i vođenje stranke, i uređivanje novina, i davanje intervjua, i drame po restoranima, i mjerenje kukuruza. Moglo bi se reći da je Đapić zapravo svojevrsna ikona pop-kulture. Pratili smo uživo njegove dijete, tu preteču “Života na vagi”, košarkaške pothvate, “odbojkaške” blokade jednom rukom, i jedino u čemu se moguće još nije okušao jest evo bivanje u kazališnom vijeću.

Stara samoupravno-socijalistička formulacija, radnik u kulturi, preživjela je u našem samoupravnom Zakonu o kazalištima ne bez razloga. Taj zakon i jest skrojen upravo tako, samoupravno-socijalistički, zato da partiji na vlasti omogući kompletan nadzor nad teatrima a da svu odgovornost javno snose nekakva tobože stručna kazališna vijeća. Upravo traje utrka za novoga ravnatelja zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella. Kazališno vijeće tobože mudruje o programima četvero prijavljenih kandidata. U stvarnosti, čeka mig odozgo, pa da postupi po naređenju.

Ono što tješi jest činjenica da sva gradska kazališta i domove kulture u glavnom gradu vode kompetentni ljudi. Stvar je jasna: ako gradonačelnik Bandić nije izgubio vlast u kulturi, to naređenje i neće im biti teško prihvatiti te stručno obrazložiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:12