RUJANSKI REPERTOAR U METROPOLI

Kazališna jesen u znaku Festivala svjetskog kazališta, Krleže, Tijardovića...

Tri domaće premijere, u HNK, Gavelli i Komediji, tek su početak bogatog programa

Kazališni rujan u Zagrebu obilježit će, prije svega, novo izdanje Festivala svjetskog kazališta. Među domaćim premijerama, izdvajaju se, zasad, tri. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otvorit će sezonu premijerom klasičnog komada Friedricha Schillera “Razbojnici” u režiji slovenskog gosta Vite Taufera. Da moja stara teza o slovenskim redateljima kao gospodarima zagrebačkih pozornica i dalje vrijedi, potvrđuje i prva ovogodišnja premijera u Zagrebačkom dramskom kazalištu Gavella: Sebastijan Horvat režirat će Krležin ciklus novela “Hrvatski bog Mars” prema dramaturškom predlošku Milana Markovića. Horvat je nepoznat domaćoj publici, rođen je 1971., poznat je po žestokim predstavama, a često je radio tekstove slovenskih autora. U predstavi igra desetak glumaca, među ostalima Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Nenad Cvetko, Đorđe Kukuljica. Ovom produkcijom Gavella, dakako, obilježava stogodišnjicu izbijanja Prvoga svjetskog rata, a premijera je 19. rujna. Zanimljivo, sličan projekt, pod istim naslovom, u Gavelli je realiziran 1983., u dramatizaciji i režiji Ladislava Vindakijevića.

Tumač Shakespearea

U kazalištu Komedija, pak, sezonu su odlučili započeti spektaklom. Izvest će Tijardovićevu Operetu u tri čina “Splitski akvarel”, u orkestraciji Pere Gotovca, pod ravnanjem Krešimira Batinića i u režiji neuništivog Richarda Simonellija. Na sceni će se pojaviti, među ostalima, Jasna Bilušić, Ervin Baučić, Vid Balog, Dražen Bratulić. Premijera je zakazana za 27. rujna.

No, kako smo kazali, kazališni rujan u glavnom gradu pripada Festivalu svjetskog kazališta, čije će se dvanaesto izdanje održati od 19. do 28. rujna, tradicionalno u Zagrebačkom kazalištu mladih i HNK te još i na Sceni Travno.

Bit će prikazano pet predstava, svaka najmanje dvaput. Prvi, 19. i 20. rujna u ZKM-u, zaigrat će “Kralj Ubu”, u režiji slavnog britanskog redatelja Declana Donnellana, voditelja glasovite skupine Cheek by Jowl, autora knjige “Glumac i njegov cilj”. Donnellan je, inače, poznati tumač Shakespearea, i za Festival predstavlja novi iskorak. Svojim prethodnikom smatra Petera Brooka, a Shakespeareu je oduzeo brbljavost…

U HNK će, pak, 21. i 22.rujna gostovati također slavna belgijska skupina Peeping Tom, koja će, u režiji Francka Chartiera, dati predstavu “Otac”, koja se odvija u dvorani staračkog doma s visokim zidovima, gdje odjekuju izgubljeni koraci koji podcrtavaju beznadnost podrumskog svijeta. Posrijedi je, najavljuju izbornici Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, “nezaboravan nadrealistički eksperiment”.

Na Sceni Travno gostovat će, 24., 25. i 26. , australski “Back to Back Theatre” s predstavom “Ganeš protiv Trećeg Reicha”. Skupina postoji još od 1987., rado je viđena od New Yorka do Pariza i Berlina, a Ganeš iz naslova bog je s glavom slona koji odlučuje preuzeti iznimno blago, svastiku, što je nacistički Treći Reich prekrstio u kukasti križ, najveći simbol zla. Scenarij predstave zapravo je dnevnik dugoga putovanja Švicarskom i Njemačkom u doba rata.

Kušej za kraj

U HNK 26. i 27. rujna, pak, dolazi španjolski Atra Bilis Teatro, koji u režiji Angelice Liddell daje predstavu “Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije)”. Festival je ujedno koproducent predstave, a redateljicu organizatori najavljuju kao “enfant terrible španjolskoga teatra”. Predstava je inspirirana mitom o Rimljanki, vjernoj supruzi etruščanskoga generala Kolatina, koju je na prijevaru silovao Tarkvinije, sin tiranina Tarkvinija Ohologa.

I na kraju, 27. i 28. rujna u ZKM-u zaigrat će predstava važnoga njemačkog Resinenz Theatera, i možda još važnijeg redatelja, Martina Kušeja, “Gorke suze Petre von Kant”. Kušej je, najavljuje se, “ne samo reaktualizirao Fassbinderov klasični tekst, već je ostvario sasvim novu, radikalnu viziju u kvadrifrontalnoj formi, sličnoj staklenoj kocki koja povećava dojam nasilja i okrutnih razočaranja nakon propasti jedne lude ljubavi.”

I za kraj, nisu svi događaji rujanski elitni i skupi. U Teatru &td održat će se od 17. do 21. rujna četvrti Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta, na kojem su sve predstave besplatne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:26