DUBROVAČKE LJETNE IGRE

JAGOŠ MARKOVIĆ Dubrovnik je najbolje mjesto na svijetu za ‘Romea i Giuliettu’

Bezvremeno djelo je na Dubrovačkim ljetnim igrama prvi put izvedeno 1962. u izvedbi Old Vic Theatre Company iz Londona

Dubrovačke ljetne igre obilježavaju 450. obljetnicu Shakespeareova rođenja uprizorenjem “Romea i Giuliette” u petak, kada će biti odigrana prva dramska premijera ovogodišnjih igara.

“Pozornica” renesansnog ljetnikovca Skočibuha na Boninovu ugostit će bezvremeno djelo koje je na Dubrovačkim ljetnim igrama prvi put izvedeno 1962. u režiji Franca Zefirellija i izvedbi Old Vic Theatre Company iz Londona. Shakespeareovo djelo ponovno je izvedeno 1986. u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla, a na programu se zadržao tri sezone. Ovaj put režiju potpisuje Jagoš Marković, svojedobno najmlađi kazališni redatelj na prostoru Jugoslavije.

Ovaj rođeni Podgoričanin koji živi u Beogradu nedavno je u splitskom HNK postavio Moličreov komad “Učene žene“.

Marković je ovom prilikom u Dubrovniku ne samo u ulozi redatelja, već je radio scenografiju i izbor glazbe. Unatoč povelikom iskustvu 48-godišnjeg redatelja, izazov je velik.

“Čini mi se da je Dubrovnik najbolje mjesto na svijetu baš za komad o ljubavi, baš za ‘Romea i Giuliettu’ jer on je sav od ljepote i od ljubavi sazdan, i od nekog metafizičkog zaborava, kao i Skočibuha, koja je i simbol ljepote i ubijanja ljepote, zaborava ljepote, vrijednosti, a opet veličanstvena, mirna, u nekom svom vremenu. Da se sjetimo ljubavi, da se sjetimo koliki je grijeh mržnja, da strasti proživljavajući s likovima kroz katarzu postanemo bolji, bliži dobru u sebi”, emotivno je najavio premijeru Jagoš Marković.

U ulogama Romea i Giuliette su Robert Budak i Kristina Stevović, a u ansamblu su, među ostalima, Jelena Perčin, Nataša Janjić-Lokas, Boris Svrtan, Amar Bukvić, Goran Grgić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:31