PRAIZVEDBA

HRVATSKI KAZALIŠTARCI I POVRATAK NAJVEĆEG BRITANSKOG DRAMATIČARA Bond se vraća na londonske daske u režiji Vande Butković

 Sutton Theatres

Jedan od najvećih živućih europskih dramatičara, Edward Bond, koji već godinama ne surađuje s londonskim kazalištima, ali se zato može pohvaliti iznimnim međunarodnim suradnjama kao i suradnjom s Big Brum kompanijom iz Birminghama koja je postavila na desetke njegovih tekstova, vraća se na londonsku kazališnu scenu i to zahvaljujući dvama hrvatskim kazalištarcima, donosi Teatar.hr .

Kao mjesto praizvedbe svog novog teksta, ‘ Dea ’, odabrao je kazalište Secombe u sklopu Sutton Theatres koji od početka prošle godine vodi hrvatski producent Berislav Juraić, a režiju će uz Bonda potpisati Juraićeva stalna suradnica Vanda Butković.

Prema najavi na službenim stranicama kazališta , tekst ‘Dea’ spaja motive grčke i jakobinske drame koji govore o problemima rata i obitelji te tako stvara živu sliku aktualnog društva koje propada. Premijera je najavljena za 26. svibnja ove godine.

Edward Bond se smatra najvećim i najutjecajnijim britanskim dramatičarom, piše Sutton Theatres . Autor je pedesetak drama, među ostalima ‘Saved’ ( ‘Spašeni’) iz 1965. koja je uvelike utjecala na ukidanje cenzure u engleskim kazalištima. Kako donosi Teatar.hr , ‘Saved’ je postavljen i u zagrebačkoj Gavelli 1971. u prijevodu Slobodana Šnajdera i režiji Vanče Kljakovića. Bondove su drame postavljene u više od 60 zemalja.

Podsjetimo, hrvatski producent Berislav Juraić postao je u siječnju prošle godine ravnatelj dva kazališta u londonskoj četvrti Sutton, Secombe Theatre od 400 mjesta i Charles Cryer Studio Theatre od 100 mjesta, zajedno s kazališnom umjetnicom Michom Colombo i to na razdoblje od deset godina.

Juraić od 2009. godine živi u Londonu gdje je prvo bio izvršni producent u kazalištima sjevernog Londona, a potom radio kao producent kazališne kompanije 'Just a Must' koju je osnovao zajedno s redateljicom Vandom Butković. Ova družina je proteklih godina u Velikoj Britaniji s uspjehom predstavila tekstove europskih autora poput Nobelovke Elfriede Jelinek, austrijskog pisca Wernera Schwaba i hrvatske dramatičarke Ivane Sajko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:02