KAZALIŠTE

FRLJIĆ NAJAVIO NOVU SEZONU U RIJEČKOM HNK Mira Furlan prvi put nakon 24 godine u nacionalnom teatru

 Goran Šebelić/CROPIX
Glumica će zaigrati u predstavi ‘Tko se boji Virginije Woolf’ u režiji N. Kokotović

Prvi puta nakon 1991. godine Mira Furlan nastupit će na sceni nekog nacionalnog kazališta u Hrvatskoj. Najavio je to Oliver Frljić, intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca u kojem će Furlan zaigrati u Albeeovoj “Tko se boji Virginije Wolf?” u režiji Nade Kokotović.

Frljić je najavio novu sezonu 2015./2016. riječkog HNK pod sloganom “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli”, a pored Mire Furlan, gost sezone bit će koreograf Leo Mujić. Slogan je, inače, citat iz hrvatskog Ustava, a odabran je, kako je pojasnio intendant, da bi pokazali da ne pristaju na bilo kakvu vrstu ucjena, da ne pristaju na cenzuru ili autocenzuru, jer je u ovome trenutku u Hrvatskoj borba za slobodu javne riječi vrlo važna.

Rijeka u fokusu

U uvodnom tekstu pod naslovom “Vaše kazalište” postavljeno je nekoliko pitanja među kojima su “Koje je kazalište dokazalo da je Rijeka još nepokoreni grad?” i “Koje je kazalište shvatilo da je narodno bitnije od nacionalnog?“. Prema njegovim riječima, u godinu dana intendanture postignuta je kulturna decentralizacija, jer više se sve ne događa u Zagrebu, Rijeka je u medijskom fokusu i imaju programe koji bez obzira na krizu mogu konkurirati bilo kojim programima u Hrvatskoj, a i šire.

Među šest premijera Hrvatske drame prva će biti Krležina “Hrvatska rapsodija” u režiji Sebastijana Horvata. Sam će Oliver Frljić režirati predstavu “Kompleks Ristić” u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskoga mladinskog gledališča, festivala BITEF-a i festivala MOT-a. Ta će se predstava baviti redateljem Ljubišom Ristićem koji je, prema Frljićevim riječima, uz umjetničku, imao i političku karijeru, označenu raznim stranputicama.

Novi ravnatelj baleta

Novost predstojeće sezone je i novi ravnatelj Baleta Balázs Baranyai, a otvorit će ju suvremena baletna predstava “Seks”.

Opera će sezonu otvoriti premijerom “Andrea Chenier”, a slijede premijere “Rigoletta” te “Le convivence ed inconvenienze teatrali”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:54