POSLJEDNJA PREDSTAVA

FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA Što učiniti kad vas žena ostavi i usput uništi sve obiteljske fotografije?

 promo foto
Estonska družina NO99 odlučila je prije deset godina prilikom osnivanja kazališta izvesti samo 99 predstava, a nakon toga će se samoukinuti

Posljednja predstava 13. Festivala svjetskog kazališta daje rijetku priliku pogledati jednu međunarodno hvaljenu kazališnu produkciju izvan centra Zagreba, na Sceni Travno. Radi se o djelu estonskog kazališnog kolektiva NO99 u režiji Ene-Liis Semper i Tiit Ojasoo, dvoje estonskih umjetnika, koji pripovijedaju priču o čovjeku koji ostaje sam nakon što su ga napustili žena i djeca.

Žena je tijekom svađe uništila sve fotografije koje su snimili tijekom zajedničkog odmora na nekome rajskome otoku, ali on će, samo kroz sjećanja na osjećaje koje je želio zabilježiti na tim fotografijama, pokušati nemoguće - ponovno stvoriti izgubljene slike.

Odjednom se pojavljuje skupina potpunih stranaca koja mu pomaže s tim donkihotskim zadatkom. Oni na tim iznova stvaranim fotografijama postaju njegova obitelj, njegovi voljeni. Uz djelovanje neobične skupine likova uživo se snimaju stotine fotografija i projiciraju na pozornici. Stvara se dvostrukost stvarnosti; stvarnosti slike i realiteta, kopije i originala.

U nazivu predstave 'NO51 Moja žena se naljutila' skriva se zanimljiv umjetnički koncept na koji se estonska družina NO99 odlučila već kod osnivanja svog kazališta: izvest će, naime, samo 99 predstava, i nakon toga će se samoukinuti. Protekom deset godina došli su do aktualne 51. predstave, koju imamo priliku pogledati u nedjelju 27. rujna u 20 sati u Sceni Travno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00