KAMENJE

Kad nasilna dječja igra završi kao sudska drama

ZAGREB - Inspirirani istinitom pričom o dječacima koji su bacajući kamenje s nadvožnjaka izazvali nesreću u kojoj je vozač poginuo, Australci Tom Lycos i Stefo Nantsou napisali su i diljem svijeta bezbroj puta odigrali “Kamenje”, predstavu koja je prošlog vikenda, u režiji Ivice Šimića, premijerno izvedena u Maloj sceni. Igraju samo dvojica glumaca, tek nešto malo starija od dječaka iz priče. Marko Hergešić je “iskusniji”, onaj koji više navodi na zlo. Mlađeg, naivnijeg, onog koji se želi dokazati, igra Filip Lozić.

Obojica izuzetno uvjerljivo pokazuju sva sitna bockanja i “podvige” koji su uvertira u glavni “slučaj”, ostajući pri tome skoro simpatični. U drugom dijelu, kad uz dječake glume i policajce, mijenjajući uloge u brzom ritmu, uvjerljivost se na mjestima gubi.

“Kamenje” je solidno napravljena predstava. Šali se s kriminalističkim tv-serijama, inzistira na poučnosti (jer se u drugom dijelu pretvara u “sudsku dramu” koja lomi jednog od dječaka), ali i želji za poticanjem razmišljanja vidljivoj u postavljanju pitanja jesu li dječaci krivi, s kojim se glumci obraćaju i publici. No, takvo bi pitanje imalo više smisla kad bi se oblikovalo u radionicu s publikom nakon predstave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:08