'CAREVO NOVO RUHO'

Brešanova i Matišićeva predstava vrvi humorom na račun političara

 Miščević/CROPIX
Andersen u svome djelu razotkriva licemjerstvo dvorskih dodvorica i sustava prijetvornosti, a satiričnost u predstavi pojačao je Mate Matišić

Politička satira “Carevo novo ruho”, dječja predstava u režiji Vinka Brešana i po predlošku Hansa Cristiana Andersena u adaptaciji Mate Matišića, premijerno je prikazana u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Predstava vrvi humorom na račun politike i političara. “Imenujem te ministrom obrazovanja, kulture i sporta”, kaže car zadovoljan dozom pjesničkog ulizivanja jednog od kandidata na Tradicionalnom kraljevskom festivalu ulizica. Andersen u svome djelu razotkriva licemjerstvo dvorskih dodvorica i sustava prijetvornosti, a satiričnost u predstavi pojačao je Matišić.

Za djecu u publici koja nisu shvatila baš sve izrečene kritike društva u kojem živimo predstava je bila atraktivna ponajviše zbog dinamike i lutaka koje su djelo umjetnika Simona Bogojevića Naratha.

“Posebno je važno da djeca u demokraciji nauče da se ne treba bojati izreći istinu i da nismo bespomoćni, koliko god se tako katkad činilo”, ocijenila je književnica Petra Mrduljaš. Cara igra Luka Beroš, carski bubnjar je Matija Prskalo, moljci Boris Mirković i Matilda Sorić, varalice Janko Popović Volarić i Branko Smiljanić, a djevojčica Marina Kostelac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:53