PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

5ŽENA.COM Uspješan redateljski debi glumca Renea Bitorajca

 Bruno Konjević / Cropix
Pet se glumica predstavlja publici monolozima o svojem ljubavnom životu u prvoj ovosezonskoj premijeri u Vidri

Glumac Rene Bitorajac uspješno je debitirao kao samostalan redatelj. Postavio je “5žena.com”, komercijalnu, mimsku predstavu, s pet ženskih likova, kao prvu ovosezonsku premijeru u Vidri, drugoj sceni zagrebačkog Kerempuha.

Predstavu je koproducirao privatni teatar Teatroman te se ona zapravo ne financira javnim nego privatnim novcem. Sudeći po premijeri, predstava će dobaciti stotinjak izvedbi koliko je potrebno da se isplati.

Ženske ispovijesti

Tekst uopće nema autora, nego je licenca, poput kviza ili reality showa, neka španjolska. Tri žene u najboljim godinama, jedna tinejdžerica i jedna mlađa baka ispovijedaju se jednom tjedno o svojim mukama s muškarcima. Frivolan razgovor, frivolna tema, opća mjesta, čarape u kutu, dlake u lavabou, daljinski u ruci, i slične trivijalije, ovdje se iznova rekreiraju kao dosta živahni skečevi. Za ovakav tekstualni predložak zbilja nije potreban autor nego glumac-redatelj, koji će ga prilagoditi autentičnom, domaćem mentalitetu i domaćim asocijacijama.

Bitorajac je to učinio spretno, a glavnu pohvalu i zaslužuje što nije otklizao u vulgarnost. Njegove su žene banalne ali nisu prazne, općenite ali ne i nekonkretne.

Pet glumica govori o svojem ljubavnom životu

Ukratko, pet se glumica predstavlja publici monolozima o svojem ljubavnom životu. Teu igra mlada Mia Anočić-Valentić, koju još nisam gledao. Za početak, dosta mek, smiren scenski nastup, zvonki glas, pomalo još guta zadnje slogove, trema i stanovita doza ironije što ju je prenijela publici, što je dovoljno za odličnu ocjenu. Kao najmlađa, nastupa prva, pa se ne mora nadvisivati s mnogo iskusnijim i ponajboljim našim glumicama, što ih je Bitorajac začudo uspio povezati u jednoj predstavi.

Uvjerljiva gluma

Iza Tee nastupaju Jelena, igra je duhovito i čvrsto Nataša Janjić. Zatim je tu Gloria, igra je Nataša Dangubić, u nekoliko nijansi daje naoko sigurnu, ne još i razočaranu gospođu s velikim ambicijama. Naivnost je glavni recept po kojem je svoj lik načinila Dara Lorenci Flatz za ulogu Indire, a scensko zbivanje manje-više zatvara Nina Erak-Svrtan kao Đurđa, najstarija i najironičnija, ali i najotvorenija prema sekundarnom, to jest muškom rodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:26